środa, 13 lipca 2011

Botwinka z oscypkiem

Bardzo lubię smak oscypka. Kojarzy mi się z Zakopanym i wakacjami. W tym roku do Zakopanego nie jedziemy, ale oscypki do nas zawitały. Część zjedliśmy do kanapek, jeden został przerobiony na pyszną przekąskę, a ostatni wylądował w zupie:). 
Kolejny raz przekonałam się, że oscypek na ciepło jest niezwykle smaczny. Bardzo dobrze skomponował się ze smakiem botwinki nadając jej bardziej wytrawnego charakteru. 
Odważnym miłośnikom oscypków polecam:).


Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka łyżek śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie pół szklanki soczewicy
  • oscypek
Marchewkę, buraczki i cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na oliwie z dodatkiem posiekanego czosnku. Zalać wodą i gotować około 20 minut (w wersji z soczewicą dodać opłukane ziarenka). Dodać liście botwinki, doprawić do smaku i gotować do uzyskania miękkości przez wszystkie składniki. 
Zupę podawać obficie posypaną oscypkiem startym na dużych oczkach (powinna być bardzo gorąca żeby ser się zdążył rozpuścić). 

12 komentarzy:

  1. ale masz świetne pomysły!
    co prawda oscypek w polskim sklepie gości raz na jakiś czas i jest wtedy wściekle drogi, ale może warto spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem odważnym wielbicielem oscypków i botwinki..do wypróbowania...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mysle, ze by mi taka kombinacja posmakowala :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie z chęcią bym spróbowała. Szkoda, że w najbliższym czasie nie jadę w góry, dopiero w sierpniu planuję wypad.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne połączenie. Wszystko co lubię. Mniam! A oscypka dawno nie jadłam.
    Pozdrowienia Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oscypków już dawno nie jadłam, ale bardzo chętnie bym go spróbowała z botwinką! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł. Taki ostrzejszy smak topiącego się sera w zupie z botwinki, też bądź co bądź o charakterystycznym smaku, musi smakować pysznie. Zresztą ja jestem łasuch na wszelkie ciągnące się sery, a te w gorących zapiekankach, makaronach i zupach zwłaszcza.Pozdr. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja za oscypkiem nie przepadam :) Nawet przedwczoraj miałam możliwość zjedzenia jednego, ale odmówiłam :) Mam nadzieję, że mi się to kiedyś odmieni, tak jak z kozim serem

    OdpowiedzUsuń
  9. BasiaP - może przy jakiejś wizycie w Polsce?
    Trzcinowisko - no widzę, że odważna z Ciebie jednostka:)
    Flowerek.com - miło mi to czytać:)
    Avelina - to już zupełnie niebawem:)
    Majana - Troszkę masz Majanko daleko do oscypków, ale w Świnoujściu kiedyś na promenadzie sprzedawali to może i do Was zawitają:)
    Doctor - widzę, że te serki mają spore grono fanek:)
    Kinga - mam podobnie z serami:)
    Kabamaiga - na przełamanie się polecam białe korbacze (takie białe nitki:) - są delikatniejsze w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne! i jeszcze ten oscypek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj oscypek smakuje wyśmienicie. ja ostatnio zmieszałam ser zółty ze startym oscypkiem i posypałam pizzxę ...w zyciu nam tak nie smakowała:, a w połączeniu z botwinką jeszcze mam szansdę wypróbować, bo kawałek nam w lodówce się ostał:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się.. a nawet bardziej jak podoba ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.