wtorek, 5 lipca 2011

Malinowy sernik na zimno

Ten serniczek powstał spontanicznie, ale myślę, że zagości u nas na stałe. 
Wyjątkowo to mi zachciało się sernika (z reguły do robienia serników "nakłania" mnie mój mąż), ale warunkiem było, że będzie z owocową nutą. 
Akurat miałam do zagospodarowania szklankę malin. Wyszedł bardzo delikatny, taka bardziej serowa pianka, mało słodki, ale właśnie o taki mi chodziło. 
Polecam szczególnie na letni, lekki deser. 


Składniki (robiłam w silikonowej formie na babkę, ale myślę, że tortownica o średnicy 20 cm będzie akurat):

  • 500 g serka homogenizowanego (waniliowego)
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szklanka malin
  • 3 łyżki cukru
Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody (400 ml). 
Ostudzić i połowę wlać na dno foremki. Włożyć do lodówki żeby zastygła.
Maliny poddusić z 3 łyżkami cukru i przetrzeć przez sitko. 
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Przy pomocy miksera ubić śmietanę i wymieszać z serkiem homogenizowanym (nie dosładzałam) oraz żelatyną. 
Połowę masy wymieszać z musem malinowym. 

Masę wykładać na przemian na stężałą galaretkę. Łyżka białej masy a na nią łyżka różowej masy. 
Na koniec wylać drugą część galaretki. 



Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. 



18 komentarzy:

  1. Jaki on ładny! Malinkowego sernika to ja jeszcze nie robiłam.
    Pozdrowienia ślę serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ piękny! a Ty masz niesamowity talent:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malinowy sernik brzmi jak malinowy chruśniak - bardzo poetycko i mocno działa na moją wyobraźnię.
    Piękny widok!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majana - Miło mi Majanko czytać te słowa. Słowa specjalistki od serników:)
    BasiaP - bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa:)
    Lekka - a ja mam takie same skojarzenia:) z chruśniakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny, taki delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zauberi - wyjątkowo delikatny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie piankowe serniki z galaretką. podkradam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. i to mi się bardzo podoba Pojawią się u mnie malinki to wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie sernik malinowy to istna rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja się piszę od razu na kawałek :) Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Malinowa pianka, pysznie brzmi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie- taki ''marmurkowy";-, mogę wyobrazić sobie ten smak;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaś - częstuj się proszę:)
    Kulinarne-smaki - polecam :)
    Doctor - dla mnie od tego serniczka też :)
    Avelina - to częstuję :)
    Żenia - :)
    Sabienne - :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W sam raz na sobotni deserek ;-))) I potem wylegiwać się w słoneczku ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam serniki na zimno, bez galaretki też, ale z galaretką zwykle wyglądają bardziej malowniczo :)
    Twój jest boski!!!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ładnie się prezentuje, musi być pyszny! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Serniczek wygląda całkiem obiecująco, super ;]

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda...Muszę poczekać na swoje maliny i wtedy zrobię...

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.