czwartek, 14 lipca 2011

Makaron z wędzonym kurczakiem i ricottą i z Eksperymentalnie przy gofrach


Makaronik palce lizać. Lekki, w sam raz na ciepłe popołudnie i jako danie poprzedzające gofrową ucztę:). 
Gofrów nie udało mi się sfotografować, ale były bardzo dobre. Z bitą śmietaną, malinami i borówkami. 
Ale wracając do makaronu....




Składniki:

  • 1 wędzona noga z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • czerwona papryka (marynowana)
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie serka ricotta
  • sól
  • pieprz
  • bazylia (suszona)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • makaron
Pieczarki i czosnek pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dorzucić mięso z wędzonego kurczaka pokrojone w kostkę (razem ze skórą). Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i doprawić solą i pieprzem. Podlać małą ilością wody i dodać ricottę oraz bazylię. 
Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Można podać np. w towarzystwie lekkiej sałaty (u nas mieszanka sałat z sosem vinaigrette). 
I wracając do gofrów:). Siedzibę Bajkorady zaszczyciła swoją obecnością Agata z Eksperymentalnie. Troszkę było śmiechu z dotarciem na miejsce, ale się udało. 

Rozmowy o wszystkim toczyły się w bardzo miłej i słodkiej atmosferze. Gofrów nikt nie policzył, ale było ich naprawdę dużo. 
Ustaliłyśmy też temat następnego spotkania - z "radełkiem" w roli głównej:). 
Zdjęcia gofrów nie ma, ale w tle jest gofrownica i artystyczny bałagan po ich tworzeniu:).

11 komentarzy:

  1. Nie nadążam z komentowaniem Twoich wpisów, poddaję się, ale wszystkie uważnie czytam.:)
    Ten makaronik jest na ciepło mam rozumieć?
    O jakże ja bym go chętnie posmakowała - choćby i teraz.:) Jest tam absolutnie wszystko, co lubię.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie wywołuje ślinotok:)
    p.s. czy wędzonego można zastąpić np. smażonym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny, to mało, do pełnowartościowe i dobrze zbilansowane danie ;-) Dzięki Aniu za słowa popracia, sama długo się zastanawiałam, czy publikować ten post, bo nie działam w blogosferze długo... Ale uważam, że każdy blog powinien wnosić coś noweg i nieoklepanego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekka - makaronik może być i na ciepło i na zimno w sumie (przy Ewie to mi się często zdarza coś chłodniejszego jeść:)) a co do ilości - dzieję się ostatnio nie tylko kulinarnie:)
    Maugustyna - można, ale wyjdzie już coś zupełnie innego:) Istota dania według mnie polega na dodaniu wędzonego.
    Kubełek Smakowy - zgadzam się z Tobą Kubełku. Twój blog jest po to żeby wyrażać Twoje opinie, wiec dobrze, że post się pojawił:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny, delikatny, na pewno posmakowałby moim chłopakom:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Mhmh.. jak widać jesteś ekspertem w eksperymentach ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczny ten makaronik jak widzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak fajnie ze się spotkałyscie, zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny makaron. Coś co lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo smakowity makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny makaronik. Ja chyba w taką pogodę wolałabym wersją na chłodno. No i potem gofry - koniecznie

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.