07:30

Schab ze śliwką

Połączenie korzennej nuty przypraw z wonią pomarańczy, migdałów i śliwki, a to wszystko w połączeniu z soczystym mięsem to dla mnie poezja:)
Od kiedy go zobaczyłam u Oli to była tylko kwestia czasu kiedy go zrobię:).
Zwykły obiad przemienił się w prawdziwą kulinarną uroczystość.
Od moich facetów zebrałam mnóstwo komplementów:).
Składniki:
  • schab bez kości (około 1 kg)
  • suszone śliwki (kilkanaście sztuk)
  • 2 łyżki oliwy
  • pomarańcza
Składniki marynaty:
  • 8-10 migdałów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu sojowego (nie miałam więc nie dałam)
  • ząbek czosnku
Przy pomocy długiego noża wykonać otwór w środku schabu i nadziać go śliwkami. 
Sparzone migdały zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. 
Schab obtoczyć w marynacie.


Wyszorowaną dokładnie pomarańczę pokroić na cienkie plastry i obłożyć nimi schab. Umocować przy pomocy nici.
Odłożyć w chłodne miejsce na około 2 godziny.


Schab piec pod przykryciem około godziny w 200 stopniach i następnie około 15 minut bez przykrycia.
Ostudzić, zdjąć plasterki pomarańczy (plasterki wyrzucić) i mięso pokroić na plastry (plastry ułożyć w naczyniu, w którym wcześniej schab się piekł) a następnie podpiec jeszcze w 180 stopniach przez około 20 minut.
Podawać z ziemniakami i surówką.











9 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Wygląda super apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieja - bardzo pyszne są:)
    Ola - dzięki za natchnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. schabik nadziany sliwka i jeszcze oblozony pomaranczami... to musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Królewski obiad!:)
    Nasze myśli nadal biegną poniekąd równolegle, bo w mojej zamrażarce leży polędwiczka wieprzowa a w szufladzie stoi zaprawa pomarańczowa.:)
    Ania, kiedy Ty masz czas tyle pichcić mając małe dzieci? Chylę przed Tobą czoła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aga - jest pyszny:)
    Lekka - w sumie to ja sama się sobie czasem dziwię. Po prostu bardzo to lubię:)A Olka już wkręcam w gotowanie - np. wczoraj wykrawał kółka do pierogów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mięso ze śliwkami uwielbiam. z pomarańczami też próbowałam, więc wiem, że jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobnie tylko bez pomarańczy, ale widzę że to fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie pieczenie. Schab ze śliwką jest super :)

    OdpowiedzUsuń