poniedziałek, 7 lutego 2011

Obiadek z patelni Dry Cooker

Otrzymałam tę patelnię do przetestowania. 
Z reguły sceptycznie podchodzę do tego typu nowych sprzętów w kuchni. 
Lubię ulepszenia, ale nie zawsze okazuje się, że dany sprzęt spełnia moje oczekiwania, jednak patelnia Delimano Dry Cooker bardzo miło mnie zaskoczyła. 
Obawiam się, że mój mąż nie będzie teraz chciał obiadów innych niż z tej patelni:) bo ma w planie odchudzanie:).
Ja ze względu na to, że karmię małą Ewcię odchudzania nie mam w planach, ale ograniczenie spożywania tłuszczów przyda się każdemu:)
Akurat miałam zaplanowaną na obiad wątróbkę, gdy dotarła przesyłka z patelnią. 
Wątróbka na parze? - pomyślałam.
Czemu nie? Zawsze po smażonej wątróbce czuję ciężar w żołądku - może tym razem będzie inaczej?
W patelni umieściłam ziemniaki, pory, czerwoną paprykę (tylko z dodatkiem soli i pieprzu) i wątróbkę drobiową przyprawioną solą, pieprzem i majerankiem. Całość na nieduży gaz. Po około 35 minutach obiad był gotowy.
Bez odrobiny tłuszczu. Warzywa miękkie a wątróbka taka jak lubię - lekko krwista, ale nie tłusta. Rewelacja:)
I faktycznie czułam się po tym obiedzie lekko jak nigdy. Zdecydowanie od tej pory wątróbkę będę parować a nie smażyć:)
A w najbliższej przyszłości mam zamiar ugotować w tej patelni ciasto:)
I jeszcze jedno - zamiast 2 garnków i tłustej patelni do zmywania - tylko jedna nie tłusta patelnia:) Dla mnie to bardzo ważny argument za:)

11 komentarzy:

  1. Obiadek z patelni świetny pomysł..ale 'zamierzam ugotować ciasto'?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę, fajna ta patelnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem fanką wątróbki, ale Twoja gotowa to nawet apetycznie wyglądała :) A ze zmywaniem tej patelni to rzeczywiście cudowna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie próbowałam takiej kombinacji, ciekawe,ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżu - tak, tak można w niej robić ciasta:)
    Paula - też byłam zdziwiona:)
    Wiosenka - jest super!
    Olu - a ja uwielbiam wątróbkę, a w dzieciństwie podjadałam surową:)
    Szana - polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A to ciekawe. Nigdy nie robiłam niczego na takiej patelni. A może czas zainwestować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę,że nasza kochana blogerka kosztowała wątróbki na surowo???tak,to prawda.Obraz Ani wciągającej kawał surowej wątroby na zawsze pokaleczył moją pamięć ale do potrawy nie zniechęcił:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ag Pe - ja do gotowania na parze się przekonałam, wydatek nie mały, ale warto
    Rybitek -:)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajna taka patelnia:) smaczne i zdrowe jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już druga osoba zadowolona z tej patelni.:)
    Witaj, Aniu.:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.