czwartek, 24 lutego 2011

Ptysie dla maluchów i dla dużych łasuchów

To moje pierwsze ptysie w życiu.
Do tej pory robiłam parzone ciasto wyłącznie do karpatki.
Jestem z nich bardzo dumna:) i okazało się, że nie taki diabeł straszny:).
Natchnęła mnie Tilianara swoimi wspaniałymi wytrawnymi ptysiami (w mojej głowie zrodziło się już kilka pomysłów na nadzienia:)).
Ptysie robi się szybko, łatwo i przyjemnie i przyznam, że sporządzenie ich wprowadziło mnie w taki miły, optymistyczny nastrój (mimo kilkunastu stopni mrozu za oknem).
Polecam więc wypiekanie małych ptysi na poprawę nastroju:).
Ptysie stały się też okazją do przetestowania deserków dla maluchów waniliowego i czekoladowego:)
Było bardzo wesoło podczas testów:).


Składniki ciasta:
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła (może być też margaryna)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
Mleko,masło, wodę, cukier i sól zagotować. Odstawić z ognia i wsypać mąkę. Wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i z powrotem ustawić na gazie. Cały czas mieszać (rozcierać ewentualne grudki), aż ciasto nieco odparuje (na dnie garnka pojawi się nalot) - przez około 2 minuty.
Ciasto odstawić do ostygnięcia.
Do ostudzonego ciasta dodawać pojedynczo jajka. Mieszać przy użyciu miksera (na średnich obrotach).
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kłaść kupki ciasta ptysiowego (przy pomocy szprycy lub woreczka, lub po prostu łyżką).
Ptysie piec około 18 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Dobrze wystudzone ptysie przekrajać na pół (najlepiej sprawdzał mi się duży nóż z piłką) i nadziewać....:).

12 komentarzy:

  1. Ptysie są pyszne, lubię je bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. luuuubię ptysie ;]
    szczególnie z jakimś ciekawym kremem.

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja taki duzy łasuch jestem :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, czy ja się jeszcze zdążyłam załapać, czy już po ptysiach?;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olciaky - ciężko ich nie lubić:)
    Karmel-itko - ja właśnie zamierzam z kremami poeksperymentować:)
    Szana - :)
    Lekka - niestety już po ptysiach...ale będą następne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja z ptysiowego robię knedle. Pewnie niedługo zamieszczę przepis. Ptysie są cudowne, lekkie, puszyste. Nigdy jakoś nie miałam pomysłu na dobre nadzienie. Bita śmietana? Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. o jak ja dawno ptysi nie jadłam. Teraz to mam ochotę na ptysia

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawda, że to wspaniała zabawa pieczenie takich ptysi, a potem ich zajadanie :) Cieszę się, że zainspirowały Cię moje ptysie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie fajne. jako wielki łasuch porywam przynajmniej z 5 ptysi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie też Tilia natchnęła, ale jeszcze się nie zebrałam w sobie ;) Skoro Ty potwierdzasz, że łatwe, to pewnie spróbuję wkrótce :)
    Fajne te produkty Humany! Jakoś inaczej je sobie wyobrażałam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Kubełek Smakowy - knedle?, ale rozbudziłaś moją ciekawość:)
    kulinarne smaki - :)
    Tilianara - jeszcze raz dziękuję, nie wiem czy jutro znowu nie zrobię:)
    Kaś - proszę bardzo:)
    Olu - Ty rób a ja Cię odwiedzę:) Puddingi szczerze polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ptysie...ptysiunie...zjadłabym wszystkie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.