sobota, 12 lutego 2011

Calzone

Bardzo lubimy włoską kuchnię, ale jakoś tak do tej pory nie odważyłam się na zrobienie calzone [kaltso:ne].
A to takie proste:) i gwarantuje satysfakcję, gdy dymiące pizzo-pierogi stawiasz na stole wśród "ochów i achów" rodziny:).
Calzone widywałam w przeróżnych wersjach. Przeważnie mocno wypełnione farszem, ale mi najbardziej odpowiada wersja podawana w pobliskiej włoskiej restauracji z małą ilością farszu, za to cudownie "nadmuchana".


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jajko do smarowania po wierzchu
Nadzienie:
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry i podsmażonych na oliwie
  • 150 g mozzarelli
  • 6 plastrów szynki
  • oregano
Do miski wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Z drożdży, ciepłego mleka i cukru sporządzić rozczyn i wlać go do pozostałych składników. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Porcje ciasta rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm i położyć na nim nadzienie. 
W tym przypadku szynkę, pieczarki i mozzarellę oraz oregano.

Placek złożyć na pół i brzegi skleić jak w tradycyjnych pierogach.
Po wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem.
Uformowane pierogi odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.







10 komentarzy:

  1. To ja poproszę jeden tak smakowicie wygląda, że chyba pojdę już na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tą knajpkę - w Basilii jest zdecydowanie najlepsza pizza w Warszawie :) Choć jeszcze nie jadłam tam Calzone - trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kulinarne-smaki - smacznego:)
    Tilianara - Calzone jest tam największe jakie widziałam:), po nim deser się już nie zmieści:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, zrobiłaś mi smaka i zagrałaś na ambicji. Musze sobie zrobić w takim razie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też lubię calzone nadmuchane :)
    A potrawami z Basilii ja również się inspiruję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, to ja jestem strasznie niedorozwinięta względem calzone. Sama robiłam tylko raz, jakieś 5 lat temu, a jadłam jeszcze tylko kilka razy, w moim pracowym barku, czyli pewnie nic specjalnego.
    Biorę namiary na knajpkę i zapisują sobie Twój przepis, Aniu.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Calzone wspaniała, zwłaszcza te kuleczki mozarelli kuszą niezmiernie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Olu - fanklub Basilii tu mały mamy:)
    Maggie - :)
    Lekka - zrób koniecznie:)
    Anna-Maria - dziękuję i również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.