niedziela, 6 lutego 2011

Stefanka

stefanka

Stefanka to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem, ale wcale go wtedy nie jadałam. 
Wydawało mi się obrzydliwe ze względu na zawartość kaszy manny.
Całe szczęście, że preferencje żywieniowe wraz z wiekiem zmieniają się:)
Ciasto to jest pyszne, z maślanym posmakiem i delikatną masą. 
Do tego czekoladowa polewa - u nas z cukierkową posypką na prośbę Olka. 
Cukierki sprawiły, że polewa zrobiła się bardziej słodka - ale jakoś nam to nie przeszkadzało, a wręcz przeciwnie - przez te kolory zrobiło się bardziej karnawałowo:)
Przepis na Stefankę (z malutką modyfikacją) pochodzi z Moich Wypieków.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
Ciasto zagnieść z wszystkich podanych składników i podzielić na 3 równe części. Porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę (dużą prostokątną-wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). 
Warstwa ciasta jest cienka. Piec na złoto w 160 stopniach przez około 15 minut.














Składniki na masę:
  • 1 litr mleka
  • 0,75 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 11 łyżek kaszy manny
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
Mleko zagotować z cukrami i masłem. Wsypać kaszę cały czas mieszając. Gotować około 10 minut do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Można dodać sok z cytryny. Masę odstawić. 
Ja placki przełożyłam gorącą masą co spowodowało, że szybciutko zmiękły. Normalnie stefanka wymaga dłuższego czasu oczekiwania, a w ten sposób można było skonsumować ją szybciej:)
Na wierzch ciasta wylać polewę:

Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady gorzkiej (ale ja następnym razem zrobię z mleczną:))
  • 100 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku i gorącą polewą polać ciasto.
Opcjonalnie można posypać po wierzchu kolorową posypką lub siekanymi orzeszkami.







7 komentarzy:

  1. ja to bym ten krem chętnie wyjadła, uwielbiam manną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też:) I przyznam się, że z nikim się nie podzieliłam wylizywaniem garnka po masie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. krem rzeczywiście kusi :) bardzo fajne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  4. klasyczny przepis na dobre ciastko, ktory kazdy powinien miec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo z taką kolorową posypką pamiętam to ciasto z dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto w moich stronach nazywało się Królewiec .Prawdziwa stefanka to jasny biszkopt przekładany kremem kakaowym i polewa czekoladowa .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam takiej wersji stefanki. U mnie za to królewiec to ciasto podobne do stefanki (tej powyższej, ale ze środkową warstwą biszkoptową i masą budyniową. Widać wszystko się z czasem miesza i zmienia:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.