07:40

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka dla prawdziwych ciasteczkowych potworów.
Zachwyciły nas prostotą wykonania i zniknęły w tempie superhipermegaekspresowym (określenie zapożyczone od syna:)).
Są maślane, momentami czekoladowe i cudownie rozpuszczające się w ustach. 
Naprawdę pyszne.
A pierwowzór znalazłam u Oli.








Składniki na około 30 ciasteczek. 

  • 1 szklanka pokrojonej na małe kawałki czekolady (mieszanina różnych czekolad: białej, mlecznej, gorzkiej)
  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1 żółtko
Z podanych składników ręcznie zagnieść ciasto. Kawałki czekolady wrzucić jako ostatnie. 
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec około 12 minut w 180 stopniach.
Ostudzić na blaszce.








16 komentarzy:

  1. uwielbiam tego typu ciasteczka;) ostatnio stres odreagowuje piekąc różne słodkości właśnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Panna Malwina - słodkości są niestety dobre na stres:)
    Gosia-:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasteczka z czekoladą;)
    Dobrego dnia, Aniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładnie wyglądaja przed wstawieniem do piekarnika i juz po. Lubie takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojoj, ale błogo...

    A przed chwilą coś odkryłam! Już wiem, skąd Wy tak szybko orientujecie się w aktualizacjach! Korzystacie z pulpitu nawigacyjnego! Eureka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Olcik - dziękuję i wzajemnie:)
    Kuchareczko - dziękuję:)
    Lekka - rozgryzłaś system:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze powiedziane z tym gryzieniem.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też dziś ciasteczka i też czekoladowe :) mmmm mniam mniam idealne na zimowy czas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lekka - :)
    Kulinarne-smaki - mnie też kuszono i się skusiłam:)
    Tilianara - z czekoladą są idealne na takie dni:)

    OdpowiedzUsuń
  10. chetnie bym sobie schrupala takie pyszne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak chrupiące, czekoladowe ciasteczka do kawy w taką smutną pogodę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka lubie,Twoje wyglądają fajnie,ale jako maniak i tak bym dosypała słonecznika:)

    OdpowiedzUsuń
  13. dzia za link, a powiedz ta czekolada się nie rozpłynie w czasie pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  14. Aga-aa - Nie rozpłynie:), no może odrobinkę, ale zostają czekoladowe kawałki.

    OdpowiedzUsuń