08:05

Chlebek bananowy z mąką razową i miodem


Tym razem w ramach zagospodarowania bardzo dojrzałych bananów powstał chlebek bananowy z dodatkiem mąki razowej i miodu.
Czy wyszedł dobry?
Zdążyłam zrobić to jedno zdjęcie i wyszłam do lekarza. Po powrocie okazało się, że innych zdjęć już nie zrobię, bo rodzina zaopiekowała się chlebkiem podczas mojej nieobecności. 
Jest nieco bardziej zbity niż ten chlebek, ale równie pyszny, a co najważniejsze zdrowszy:)

Składniki (keksówka 10 cm x 25 cm):

  • 4 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1/3 szklanki płynnego miodu (może być nawet nieco mniej)
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
Banany obrać ze skórki i krótko zmiksować z innymi składnikami (tylko do połączenia składników). Jeżeli banany są bardzo dojrzałe to nie ma konieczności wcześniejszego ich rozgniatania. Ciasto przelać do formy (natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą). Piec około 50 minut w 180 stopniach - przed wyjęciem upewnić się czy jest upieczone nakłuwając je patyczkiem. Po wyjęciu z foremki najlepiej studzić na kratce. 

7 komentarzy:

  1. Bomba:)polecam miód z cynamonem dostępny na www.anielskieprzysmaki.pl Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Rodzina się widać zaopiekowała skutecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek bananowy! oczy zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebkowi bananowemu nie umiem odmówic .... uwielbiam je za dyskretny smak banana i za to, ze są tak wilgotne i aromatyczne:) buziaki

    OdpowiedzUsuń