Pomału wychodzę z okropnego choróbska. Na okres rekonwalescencji poprosiłam męża o nabycie dużej ilości warzyw i koniecznie szpinaku. Szpinak nabył i świeży i mrożony, ale dorzucił też roszponkę. Do tej pory jadaliśmy ją w sałatkach, ale po sukcesie zupy z rukoli postanowiłam ugotować roszponkową zupę.
Wyszła przepyszna. Gęsta i kremowa za sprawą dodatku ziemniaków i lekko orzechowa w smaku dzięki roszponce. Smakowała nam naprawdę bardzo.
A w przygotowaniu dziecinnie prosta. W sam raz na powrót do zdrowia.
Składniki:
- 125 g roszponki
- 3 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- śmietana 12% do podania
Pokrojoną w niezbyt drobną kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zalać wodą. Gotować do uzyskania miękkości przez ziemniaki. Dodać listki roszponki (bez korzonków) i gotować pod przykryciem 2 minuty. Całość zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany.
Nie słyszałam nigdy wcześniej o zupie z roszponki. Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńOlka - bo raczej się ją używa do sałatek, ale widziałam też chyba na pizzy:)
UsuńPyszna i optymistyczna zupka ! Cieszę się, ze już sie lepiej czujesz :)
OdpowiedzUsuńGrazyna - pierwsze co mi się udało ugotować, więc bardzo optymistyczna:)
UsuńUwielbiam roszponkę, ale nawet nie wiedziałam, że można z niej zrobić zupę! :)
OdpowiedzUsuńZdrówka życzę!
Evitaa - ja do wczoraj też nie wiedziałam:)
Usuńcudowna i rzeczywiście prosta, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyznania-kulinarne - polecam:)
UsuńUwielbiam roszponkę za jej cudowny orzechowy smak, u nas jednak bardzo cięzko ją kupić .... ciekawa jak smakuje zupa:) Jak widzę Córeczce smakuje:) buziaki
UsuńSmakowita zupka. :)
OdpowiedzUsuńA w ogóle to aż przyjemnie się patrzy na dziecko jedzące zieloną zupę.:) Mój by nie zjadł. :(
Lubi zupy,ale nie wszystkie.
Pozdrowienia:)
Majana - Ewa zjadła, ale Olek już nie ruszył. Równowaga w przyrodzie zachowana:)
Usuń