Kolejna propozycja makaronowa z cyklu Viva la pasta! Tym razem Aleksandra zaproponowała dość pracochłonną potrawę, ale naprawdę wartą poświęconego czasu.
Danie (Ravioli ai pistacchi e topinambur) łączy w sobie kilka smaków: kakao (ledwo wyczuwalne), pistacji, sera i topinambura. Podałam je jako niedzielny obiad, z lekką obawą jak wyjdzie, ale zupełnie niepotrzebnie, ponieważ wyszło zaskakująco pysznie.
Ewie najbardziej posmakowały chipsy z topinambura:)
Są doskonałym uzupełnieniem dania.
W każdym razie następnym razem przygotuję takie chipsy jako samodzielną przekąskę.
Topinambur był dla mnie nowością (lekko słodkawy i orzechowy w smaku - pyszny!). A wygląda on tak:
Danie (Ravioli ai pistacchi e topinambur) łączy w sobie kilka smaków: kakao (ledwo wyczuwalne), pistacji, sera i topinambura. Podałam je jako niedzielny obiad, z lekką obawą jak wyjdzie, ale zupełnie niepotrzebnie, ponieważ wyszło zaskakująco pysznie.
Ewie najbardziej posmakowały chipsy z topinambura:)
Są doskonałym uzupełnieniem dania.
W każdym razie następnym razem przygotuję takie chipsy jako samodzielną przekąskę.
Topinambur był dla mnie nowością (lekko słodkawy i orzechowy w smaku - pyszny!). A wygląda on tak:
Składniki ciasta:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- woda
Z podanych składników zagnieść ciasto na makaron (wody około 1 szklanki, ale należy dolewać sukcesywnie, żeby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie)
Składniki farszu:
- 200 g pistacji (bez skorupek, niezbyt drobno posiekanych)
- 30 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
- 50 g startego parmezanu
- 50 g ricotty
- sól do smaku
Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w dość duże kwadraty. Składniki farszu wymieszać ze sobą. Na środku każdego kwadratu kłaść łyżeczkę farszu i złożyć go w pół tworząc trójkąt. Boki trójkąta skleić ze sobą. Ravioli pozostawić ok. 1 godziny do obsuszenia.
Gotować w osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia.
Składniki sosu:
- 200 g topinambura
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól
Topinambur obrać i ugotować na parze. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, a następnie zmiksować z topinamburem. Doprawić solą do smaku.
Dodatek:
- 100 g topinambura (można zwiększyć ilość, bo ciężko się oprzeć podjadaniu:))
Topinambur obrać i pokroić na cienkie chipsy. Piec około 10 minut w 150 stopniach (z termoobiegiem) - mają się lekko zrumienić.
Na talerzach układać sos i ravioli i całość posypywać chipsami.
Zapraszam Was też do obejrzenia tego dania u Aleksandry.
Topinambur to dla mnie zagadka, ale chyba się skuszę, bo danie wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńWilczyca Aga - mnie bardzo pozytywnie zaskoczył:)
UsuńGdzie kupiłaś topinambur?
OdpowiedzUsuńBeata - w Warszawie, w Smakach Natury
UsuńSwietne zdjecie z widelcem, zrobilam sie glodna!
OdpowiedzUsuńAleksandra - :) dziękuję:)
UsuńOj Aniu, ale to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - oj było:)
UsuńTopinambur to dla mnie tajemnica i pewnie na długo nią pozostanie. Cóż.. nie mam gdzie tego skosztować, ale trudno. ;-) Jakieś tajemnice być muszą .;-)
OdpowiedzUsuńPozdrówki Aniu.
Majana - wbrew pozorom to dość pospolita roślina. Może gdzieś na nią natrafisz przypadkiem:)
UsuńMoże.. .chętnie bym spróbowała:)
UsuńPozdrawiam.
a ja własnie niedawno pierwszy raz w życiu jadłam topinambur, w jednej z poznańskich restauracji - ale szkoda że nie można go tak po prostu dostać w sklepie:/
OdpowiedzUsuńGoh. - przestudiowałam temat i okazuje się, że całkiem dużo go rośnie w okolicach Szczecina:)
UsuńNo zaskoczona jestem totalnie :) danie niezwykle wyszukane :) następnym razem też kupuję topinambur !!!!!!
OdpowiedzUsuńIwona - troszkę było pracochłonne, ale naprawdę warto:) Jeszcze raz dzięki za namiar na bulwy:)
UsuńIntrygujace te chipsy:) Jedyne co slyszalam o topinambur to to ze Niemcy z niego dobry schnaps robia:)))))))
OdpowiedzUsuńMarzena - nie słyszałam, ale to bardzo ciekawe:)
UsuńO topnamburze słyszałam w programie Pana Jakubiaka, jednak na żywo jeszcze go nei widziałam:) ... ravioli wygląda przepysznie :) pozdrawima
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji jeszcze kosztować egzotyka jak dla mnie ;D
OdpowiedzUsuń