niedziela, 17 marca 2013

Babka drożdżowa z rodzynkami

babka, drożdżowa
Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale babka drożdżowa za mną chodziła tak długo, że postanowiłam nie czekać tylko upiec już teraz. 
Wyszła dokładnie taka na jaką miałam ochotę. Miękka i aromatyczna (choć na drugi dzień, jak przystało na ciasto drożdżowe, lekko wyschła - jeśli jednak polejecie ją od razu lukrem to zachowa dłużej świeżość).

Składniki (na 2 średnie babki):

  • 3 szklanki mąki
  • 42 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 1 szklanka mleka (letniego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • skórka otarta z całej cytryny
  • lukier: 0,5 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki soku z cytryny







Z drożdży i połowy mleka oraz 2 łyżeczek cukru sporządzić rozczyn. Gdy wyrośnie połączyć go z pozostałymi składnikami (ręcznie lub mikserem ze spiralnymi końcówkami). Na koniec do ciasta dodać rodzynki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto jest dość gęste.





Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek (natłuszczonych i wysypanych kaszą manną lub drobną bułką tartą). Ciasto nakładać do wysokości ok. połowa foremki. Odstawić żeby podrosło (do wysokości 2/3 formy). Piec w 180 stopniach około 40 minut (w zależności od rodzaju użytej blaszki - ja piekłam w kamionkowych - sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczona. Po wyjęciu z piekarnika babki studzić około 10-15 minut w foremkach, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Ostudzone polać lukrem. 

15 komentarzy:

  1. No i doczekałam się przepisu! Piękna, wspaniała baba :)) Za kilka dni i u mnie zagości. Pozdrawiam Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - widzę, że lubisz drożdżowe wypieki:)

      Usuń
    2. To prawda, lubię i smak i zapach, dzieciom moim także smakują przeróże ciasta drożdzowe. Aniu,ciekawa jestem czy jest różnica pomiędzy pieczeniem w kamionkowej foremce a takiej blaszanej? Nie mam żadnej kamionkowej i tak się zastanawiam...proszę o opinie. Z góry dziękuję. Sylwia

      Usuń
    3. W kamionkowej babka piecze się moim zdaniem dłużej (dostałam takie dwie stare w prezencie i z sentymentu w nich piekłam:)). Zdecydowanie nie polecam do tego typu babek form silikonowych. Najlepsze chyba mimo wszystko metalowe (dobrze natłuszczone wysypane np. kaszką manną)

      Usuń
  2. Mmm, zapachniało świętami i słodkim lenistwem. Piękna babka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, babka zachwycająca! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu,
    rozpływam się!
    Taka baba jak za moich ,młodzieńczych' czasów.
    I takie lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna babka! ; )
    Oczekując Wielkanocy...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio mam fazę na drożdżowe Aniu:) ...z tym, że wszystko ma kształt bucht z kruszonka:) .... ale baby niedfługo poczynie, już się nie mogę doczekać .... tymczasem czstuję się Twoją urodziwą Babą:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Palmy poświęcone! Po babce marmurkowej nie ma śladu, ale już w misce rośnie baba drożdzowa. Jak urośnie, jak się upiecze, oczywiście dam znać. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam i już zapowiadam kolejną. Cytrynową. Przepyszną!

      Usuń
  8. Baby upieczone! Ciasto piekłam w jednej dużej foremce i dwóch malutkich, duża w piekarniku siedziała dłużej. Wszystkie pięknie wyrosły. Moja duża baba tak urosła :)) ( poprostu dałam trochę za dużo ciasta), że jak ją wyjełam z foremki i położyłam na stole, to śmiesznie sobie krzywo stoi :)) Małą babkę już próbowałam, jeszcze bez lukru, jest pyszna i puchata i fajna ta nuta cytrnowa. Do lukru dawałam nie raz sok z cytryny, ale do ciasta drożdzowego nigdy nie dawałam skórki cytrynowej, fajny pomysł!
    Czekam na przepis na cytrynową!!! ( strach będzie niedługo stanąć na wagę :)) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.