Mokra.
Cytrynowa.
Puszysta.
W sam raz słodka.
Lekko kwaskowa - idealnie!
Na Wielkanoc, na niedzielę i na zwyczajny dzień.
Babka uniwersalna!
Przepis pochodzi z bloga Kabamaigi.
Składniki (na średniej wielkości babkę):
Cytrynowa.
Puszysta.
W sam raz słodka.
Lekko kwaskowa - idealnie!
Na Wielkanoc, na niedzielę i na zwyczajny dzień.
Babka uniwersalna!
Przepis pochodzi z bloga Kabamaigi.
Składniki (na średniej wielkości babkę):
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- cukier waniliowy (16 g)
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 cytryna
- kilka łyżek mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru (na lukier)
Cytrynę dokładnie wyszorować/sparzyć. Zetrzeć skórkę.
Białka jajek ubić na sztywno (ze szczyptą soli). Żółtka ubić z masłem i cukrami na puszystą masę. Dodać sok z wyciśnięty z 2/3 cytryny z dodatkiem mleka (łącznie płynu ma być 100 ml) oraz mąkę i proszek do pieczenia, a także startą z całej cytryny skórkę. Na koniec dodać białka (wymieszać łyżką). Ciasto przelać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną.
Piec w 190 stopniach około godziny (przy cienkich formach teflonowych wystarczy 40 minut). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
Po upieczeniu lekko przestudzić w formie, a następnie wyjąć (najlepiej studzić na kratce).
Z 1/3 cytryny wycisnąć sok i utrzeć z cukrem pudrem (około 0,5 szklanki). Polać ostudzoną babkę.
wygląda smakowicie z jeśli jest z cytryną to biorę w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńWygląda puszyście i smakowicie!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńJak wilgotna to ja biorę przepis w ciemno:) ....uwielbiamy takowe baby:)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że smakowała :) Śliczna Ci wyszła.
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka! Cytrynowe są extra :)
OdpowiedzUsuńBabka cytrynowa to klasyka w święta, jest smaczna i powinna gościć na każdym stole.
OdpowiedzUsuńAniu,
OdpowiedzUsuńpyszna!
Jesteś ,kopalnią' babkowych przepisów.
Smakuję.
Moja babka cytrynowa właśnie się piecze! Mam nadzieję że będzie taka piękna jak na zdjęciu, no i smaczna :)) Babkę zabieramy ze sobą na wyjazdowe święta.
OdpowiedzUsuńZdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych
wesołego Alleluja oraz mokrego Śmingusa-Dyngusa życzy Sylwia.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuńC U D O W N A !!! Taka puszysta i mokra za razem i ten aromat-uwielbiam ją:)
OdpowiedzUsuńWłasnie ją zrobiłam jest przepyszna . POLECAM
OdpowiedzUsuńJa ogólnie nie przepadam za babkami, jednak twojej babce zaufałam i od świąt przygotowałam ją 3 razy i teraz piekę kolejny.. ja mam zboczenie do migdałów i przygotowuję ją w migdałowej wersji, ale cytrynową i pomarańczową też robiłam na podstawie twojego przepisu.. Jest cudowna!! Nie doczekała się fotografii bo tak szybko znikała.. Taka wilgotna, delikatna, aromatyczna i puszysta...
OdpowiedzUsuńSmak Chwili - niezmiernie mi miło:) U nas ta babka była już też dwa razy od świąt:) Trzeba przyznać, że lekko uzależnia:)
UsuńBabka jak ze sklepu, idealna na wielkanoc! :) san.
OdpowiedzUsuńSandra - zgadzam się:) z małą różnicą - lepsza niż ze sklepu:)
Usuńskoro polecasz tę najbardziej, to muszę koniecznie na te święta ;)
OdpowiedzUsuńZimowa - ta babka ma już swoich zagorzałych fanów, więc polecam ją tym bardziej :)
UsuńWypróbuję na te święta, bo uwielbiam tą babke a z przepisu, z którego zawsze robię ciasto jest zawsze tak mega gęste że mikser nie daje rady się kręcić, po upieczeniu wychodzi dobre, ale w tym roku szukałam innych proporcji, także zanotwany przepis czeka do wykonania :) Buziaczki i wesołych świąt
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Na pewno upiekę
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Na pewno upiekę
OdpowiedzUsuń