środa, 27 marca 2013

Babka cytrynowa

Mokra. 
Cytrynowa. 
Puszysta. 
W sam raz słodka. 
Lekko kwaskowa - idealnie!
Na Wielkanoc, na niedzielę i na zwyczajny dzień. 
Babka uniwersalna!


Przepis pochodzi z bloga Kabamaigi.






Składniki (na średniej wielkości babkę):

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g cukru pudru 
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 cytryna 
  • kilka łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru (na lukier)



Cytrynę dokładnie wyszorować/sparzyć. Zetrzeć skórkę. 
Białka jajek ubić na sztywno (ze szczyptą soli). Żółtka ubić z masłem i cukrami na puszystą masę. Dodać sok z wyciśnięty z 2/3 cytryny z dodatkiem mleka (łącznie płynu ma być 100 ml) oraz mąkę i proszek do pieczenia, a także startą z całej cytryny skórkę. Na koniec dodać białka (wymieszać łyżką). Ciasto przelać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną.
Piec w 190 stopniach około godziny (przy cienkich formach teflonowych wystarczy 40 minut). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.








Po upieczeniu lekko przestudzić w formie, a następnie wyjąć (najlepiej studzić na kratce). 
Z 1/3 cytryny wycisnąć sok i utrzeć z cukrem pudrem (około 0,5 szklanki). Polać ostudzoną babkę.

21 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie z jeśli jest z cytryną to biorę w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda puszyście i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak wilgotna to ja biorę przepis w ciemno:) ....uwielbiamy takowe baby:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozumiem, że smakowała :) Śliczna Ci wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna babeczka! Cytrynowe są extra :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka cytrynowa to klasyka w święta, jest smaczna i powinna gościć na każdym stole.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu,
    pyszna!
    Jesteś ,kopalnią' babkowych przepisów.
    Smakuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja babka cytrynowa właśnie się piecze! Mam nadzieję że będzie taka piękna jak na zdjęciu, no i smaczna :)) Babkę zabieramy ze sobą na wyjazdowe święta.

    Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych
    wesołego Alleluja oraz mokrego Śmingusa-Dyngusa życzy Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  11. C U D O W N A !!! Taka puszysta i mokra za razem i ten aromat-uwielbiam ją:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Własnie ją zrobiłam jest przepyszna . POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja ogólnie nie przepadam za babkami, jednak twojej babce zaufałam i od świąt przygotowałam ją 3 razy i teraz piekę kolejny.. ja mam zboczenie do migdałów i przygotowuję ją w migdałowej wersji, ale cytrynową i pomarańczową też robiłam na podstawie twojego przepisu.. Jest cudowna!! Nie doczekała się fotografii bo tak szybko znikała.. Taka wilgotna, delikatna, aromatyczna i puszysta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak Chwili - niezmiernie mi miło:) U nas ta babka była już też dwa razy od świąt:) Trzeba przyznać, że lekko uzależnia:)

      Usuń
  14. Babka jak ze sklepu, idealna na wielkanoc! :) san.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sandra - zgadzam się:) z małą różnicą - lepsza niż ze sklepu:)

      Usuń
  15. skoro polecasz tę najbardziej, to muszę koniecznie na te święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimowa - ta babka ma już swoich zagorzałych fanów, więc polecam ją tym bardziej :)

      Usuń
  16. Wypróbuję na te święta, bo uwielbiam tą babke a z przepisu, z którego zawsze robię ciasto jest zawsze tak mega gęste że mikser nie daje rady się kręcić, po upieczeniu wychodzi dobre, ale w tym roku szukałam innych proporcji, także zanotwany przepis czeka do wykonania :) Buziaczki i wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.