Waniliowe babeczki z dodatkiem nutelli (lub innego kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego).
Czas przygotowania około 10 minut, pieczenia 20 minut, studzenia...w zależności ile wytrzymacie:). Udało mi się wyjątkowo dwie sztuki przechować do kolejnego dnia. Wnętrze pozostało świeże, ale czekoladowa czapeczka trochę się kruszyła.
Składniki (12 sztuk):
- 2 i 1/4 szklanki mąki (tortowej)
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 6 łyżek nutelli
Cukier ubijać z jajkami przy pomocy miksera. Dodać mleko, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksować na puszystą masę. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek (wyłożonej papilotkami). Na środek każdej babeczki kłaść łyżeczkę nutelli i przy pomocy widelca lekko ją rozmazać.
Piec 20 minut w 200 stopniach.
Najlepiej po upieczeniu studzić na kratce.
Też kiedyś robiłam podobne ;) Są przepyszne!!
OdpowiedzUsuńAgnieszka - są naprawdę błyskawiczne co jest ich wielką zaletą:)
UsuńMoja corka robi takie wpieki szkole
OdpowiedzUsuńAgnieszka - fajną ma szkołę:)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńto musi rozkosznie smakować!
Babeczki marzenie.
Amber - jak ktoś lubi nutellę to będzie zadowolony:)
UsuńBoskie babeczki z pyszną nutellą.
OdpowiedzUsuńZjadłabym na sniadanko :)
Majana - na 2 śniadanie:)Pierwsze wolę wytrawne:)
UsuńAle piękne wyszły!!!! Idealne dla rekonwalescentki :) Ja nutelli nie jadam, to chyba można dać roztopioną gorzką czekoladę (wiem, że konsystencja już nie taka :) )
OdpowiedzUsuńIwona - z gorzką to już nie to, ale też ciekawie:)
UsuńPiekłam kiedys podobne, pprzepyszne były:) .... a ta nutellowa czapa chyba najlepsza:) buźka
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają cudnie. Uwielbiam muffiny właśnie za prostotę i szybkość wykonania, a jak jeszcze mają w sobie nutę czekolady, to nie umiem przejść obojętnie :)
OdpowiedzUsuń