Tort w kształcie kapelusza przygotowałam na przyjęcie urodzinowe Ewy, które odbyć się miało pod hasłem "moda i projektowanie"
Tort składa się z dwóch samodzielnych części (przed krojeniem rozkłada się go na dwa torty (pod małym tortem jest tekturowa podkładka). Dół to biszkopt kakaowy (przepis) z masą z serka mascarpone, śmietanki i białej czekolady.
Góra biszkopt cynamonowy (przepis + pół łyżeczki cynamonu) przełożony masą chałwową.
Różę wykonałam z lukru plastycznego. Płatki (kółka, które przy pomocy palców lekko powyginałam nadając im kształt płatków) sklejałam przy pomocy niewielkiej ilości wody. Całość wykończyłam przy pomocy koralików cukrowych i żelkowych "rubinów".
Masa z białej czekolady (biszkopt o średnicy 26 cm):
- 400 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 150 g białej czekolady (użyłam białej karmelowej)
Czekoladę rozpuścić (ustawiając metalową miskę na garnku z parującą wodą) i ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać mascarpone. Zmniejszyć obroty miksera i dodać białą czekoladę.
Masa chałwowa (biszkopt 18 cm):
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g chałwy waniliowej
- 1 łyżka cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać mascarpone. Zmniejszyć obroty miksera i dodać rozkruszoną chałwę i cukier puder.
Jak zrobić tort z masą z lukru plastycznego (klik).
Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń