Dawno nie było potrawy z cyklu Viva la pasta! co nie oznacza, że nie jemy makaronów.
Wręcz przeciwnie - uczucie do potraw makaronowych wciąż podsycamy i wzbogacamy o nowe doznania 😊
Prezentowany przez nas makaron podałyśmy z pesto wykonanego z czarnych oliwek, natki pietruszki i czosnku.
Proste i bardzo przyjemne w smaku.
Koniecznie spróbujcie!
Zapraszam też do odwiedzenia bloga Moja Toskania, na którym Aleksandra prezentuje swoje danie.
Składniki (porcja na 5 osób):
- 500 g makaronu penette
- 1 słoik czarnych oliwek bez pestek (ok. 250 g oliwek)
- pęczek natki pietruszki (ok. 40 g)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- ok. 4 łyżek oliwy
- do ozdobienia: kilka oliwek w całości oraz listki natki pietruszki
Czosnek obrać. Natkę pietruszki opłukać i wysuszyć. Odciąć łodyżki i pozostawić tylko liście.
Zmiksować czosnek z natką, oliwkami, oliwą oraz solą (ilość wg uznania - dałam dużą szczyptę).
Ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z pesto.
Viva la pasta!
Pychota i na czasie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo lubię takie proste makarony! :)
OdpowiedzUsuńproste i pyszne :)
OdpowiedzUsuń