Czerwona kapusta zasmażana, czy też modra kapusta, to danie, do którego mam wyjątkową słabość.
Podaję ją do pieczonych mięs - przeważnie kaczki lub kurczaka, ale przyznaję bez bicia, że sporą część wyjadam już podczas gotowania :)
Składniki:
- 1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duże jabłko (najlepiej kwaśne)
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 3 łyżki octu (używam jabłkowego)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- kminek (ilość według uznania, ja daję ok. łyżeczki)
- do zagęszczenia: 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (może być też inna)
- sól, pieprz
Kapustę opłukać, wysuszyć i niezbyt drobno pokroić lub poszatkować (używam elektrycznej szatkownicy).
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Do garnka wlać oliwę i wrzucić cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dodać kapustę i jabłko. Całość podsmażać przez kilka minut, co chwilę mieszając. Podlać wodą - około 1 szklanki, dodać miód, ocet i żurawinę oraz sól i pieprz - dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut. Dodać kminek (dodajemy pod koniec gotowania ponieważ długo gotowany może sprawić, że potrawa będzie gorzka). Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/3 szklanki wody i wlać do kapusty. Całość gotować jeszcze przez kilka minut.
Ja tez uwielbiam czerwona kapuste. Ale ja ja krotko gotuje i szatkuje. Na patelnie daje lyzke masla, smaze cebule i wkladam kapuste. Wrzucam 2 lub 3 garscie rodzynek. Pod koniec dodaje pol sloiczka musu jablkowego. Wszystko zasmazam i kapusta gotowa. Smacznego.
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, tyle że nie dodaję kminku, lecz wrzucam kilka goździków. I nie zagęszczam mąką. :)
OdpowiedzUsuń