16:20

Czerwona kapusta zasmażana

modra, kapusta, czerwona, zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana, czy też modra kapusta, to danie, do którego mam wyjątkową słabość. 
Podaję ją do pieczonych mięs - przeważnie kaczki lub kurczaka, ale przyznaję bez bicia, że sporą część wyjadam już podczas gotowania :)

Składniki:
  • 1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duże jabłko (najlepiej kwaśne)
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki octu (używam jabłkowego)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • kminek (ilość według uznania, ja daję ok. łyżeczki)
  • do zagęszczenia: 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (może być też inna)
  • sól, pieprz

Kapustę opłukać, wysuszyć i niezbyt drobno pokroić lub poszatkować (używam elektrycznej szatkownicy). 
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Cebulę pokroić w drobną kostkę. 

Do garnka wlać oliwę i wrzucić cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dodać kapustę i jabłko. Całość podsmażać przez kilka minut, co chwilę mieszając. Podlać wodą - około 1 szklanki, dodać miód, ocet i żurawinę oraz sól i pieprz - dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut. Dodać kminek (dodajemy pod koniec gotowania ponieważ długo gotowany może sprawić, że potrawa będzie gorzka). Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/3 szklanki wody i wlać do kapusty. Całość gotować jeszcze przez kilka minut. 


2 komentarze:

  1. Ja tez uwielbiam czerwona kapuste. Ale ja ja krotko gotuje i szatkuje. Na patelnie daje lyzke masla, smaze cebule i wkladam kapuste. Wrzucam 2 lub 3 garscie rodzynek. Pod koniec dodaje pol sloiczka musu jablkowego. Wszystko zasmazam i kapusta gotowa. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobnie, tyle że nie dodaję kminku, lecz wrzucam kilka goździków. I nie zagęszczam mąką. :)

    OdpowiedzUsuń