Babeczki oraz muffinki kilka lat temu bardzo często pojawiały się na blogach kulinarnych.
Od jakiegoś czasu prawie ich nie widuję, ale z tego co obserwuję to ich spożycie nadal cieszy się ogromnym zainteresowaniem - szczególnie wśród dzieci.
Na różnego rodzaju przyjęciach czy poczęstunkach organizowanych w szkołach czy przedszkolach to własnie te miniaturowe wypieki w pierwszej kolejności są wybierane przez najmłodszych.
Przypominam więc (z czasem nieco zmieniony) mój ulubiony przepis na babeczki z czekoladą.
W naszym domu pieczemy od razu z podwójnej porcji, bo znikają niesamowicie szybko.
Składniki (porcja na 16 babeczek):
- 1 i 3/4 szklanki mąki (najczęściej używam tortowej)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g czekolady (pół na pół mleczna i biała)
Pozostałe składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera lub łyżką (mieszać krótko, tylko do połączenia składników). Dodać czekoladę.
Ciasto przełożyć do małych foremek - natłuszczonych lub wyłożonych papierowymi papilotkami.
Czasem piekę babeczki w małych silikonowych foremkach i tych nie natłuszczam.
Babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut.
Jeżeli nie macie małych foremek to można też upiec z tego ciasta dużą babkę - należy jednak wydłużyć czas pieczenia a przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuń