17:50

Zupa buraczkowa

zupa, buraki, mrożone buraki

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zupy z burakami. 
Rodzina uwielbia klarowne barszcze (z domowych kiszonych buraków), ale kiedy podałam tę zupę buraczkową to zachwyciła się nią również. 
Zupę buraczkową przygotowuje się bardzo szybko. 
Można wykorzystać jako bazę prostą zupę jarzynową i nadać jej nowego smaku  na drugi dzień (jak pomidorowa z rosołu :) ) lub jak w przepisie - ugotować od początku, co również nie zajmie dużo czasu. 
Do przygotowania zupy użyłam mrożonych buraczków, ale mogą być również wcześniej ugotowane lub pieczone. 

Składniki:

  • 450 g buraczków mrożonych Poltino (tartych)
  • 1 puszka białej fasoli
  • mały por
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżki oliwy
Do garnka wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić zamrożone buraczki. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut. 
Marchewkę, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
Do garnka wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić marchewkę, pokrojonego w półplasterki pora oraz seler. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zalać wodą (więcej niż do przykrycia składników) i gotować przez 10 minut. Dodać ziemniaki, obrany ząbek czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie i sól. Dolać trochę wody. Kiedy warzywa zmiękną dodać podduszone buraczki i sok z cytryny. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z gazu i dodać odsączoną fasolkę i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki. 

zupa, buraczki

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz