Ciasto dla wielbicieli słynnych śliwek w czekoladzie.
W wersji z alkoholowym ponczem zdecydowanie dla dorosłych, ale można je nasączyć po prostu wodą z cukrem pudrem i cytryną, wtedy spokojnie mogą je zajadać dzieci.
Składniki biszkoptu (blacha 23 cm x 33 cm):
W wersji z alkoholowym ponczem zdecydowanie dla dorosłych, ale można je nasączyć po prostu wodą z cukrem pudrem i cytryną, wtedy spokojnie mogą je zajadać dzieci.
Składniki biszkoptu (blacha 23 cm x 33 cm):
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
- 200 g masła
Śliwki w czekoladzie:
- 400 g suszonych śliwek
- 150 g czekolady ( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
- 50 g masła
Poncz:
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- mocny alkohol (ilość według uznania) - w wersji dla dzieci sok z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Białka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać przesiane mąki i kakao.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić blaszkę (z ciastem) w dół - z odległości ok. 50 cm. Zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu.
Budynie ugotować z 500 ml mleka i ostudzić (budyń musi być dobrze schłodzony). Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami budyń.
Śliwki zalać wrzątkiem na 5 minut. Odcedzić i pokroić w paseczki.
Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć ponczem (ja dałam 2 łyżki alkoholu i był lekko wyczuwalny, ale można dać więcej). Na biszkopt wyłożyć masę budyniową a następnie pokrojone śliwki. Całość polać polewą czekoladową (czekolady i masło rozpuścić stawiając miskę na garnku w wrzącą wodą).
Przechowywać w lodówce.
Mmm, obłędne! To zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńGin - zgadza się, jest obłędne :)
UsuńZrobiło się sylwestrowo, pychota! :-)
OdpowiedzUsuńEvi - na Sylwestra wyjątkowo będzie pasowało :)
UsuńUwielbiam to ciasto:) ... właśnie mi o nim przypomniałaś:). Aniu szczęśliwego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuńJola - Tobie również wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
UsuńPytanie ekspresowe, bo właśnie produkujemy ...
OdpowiedzUsuńCzy 500ml dajemy na 2 budynie czy jeden?
Dałam na 2 i powstała klucha.
Pozdrawiam ��
2 budynie na 500 ml. Wychodzi bardzo gęste i to należy zmiksować z masłem.
Usuńśliwki w czekoladzie wprost uwielbiam więc to ciacho jak dla mnie idealne! pozdrawiam w Nowym roku:)
OdpowiedzUsuńPiegusek - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Usuńmniam:)
OdpowiedzUsuńBIszkopt bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuń