Można zjeść go bez żadnych dodatków, ale my zajadaliśmy smarowany masłem. Idealnie sprawdził się też jako pieczywo na kanapki do pracy.
Przyjemnie wilgotny, z pyszną, lekko przypieczoną skórką.
Bardzo nam smakował.
A dodatek warzyw sprawił, że oprócz rewelacyjnego smaku był jeszcze bardziej pożywny niż tradycyjne pieczywo.
Składniki (keksówka 10 x 25) + 2 bułki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej Poltino
- 1/4 słoika suszonych pomidorów w oleju (po odsączeniu)
- 10 czarnych oliwek
- 3 g suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1 szklanki lekko ciepłej wody
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki tymianku
Zieloną fasolkę rozmrozić. Pomidory pokroić w paski, oliwki pokroić w plasterki.
Pozostałe składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozmrożoną fasolkę oraz pomidory i oliwki - delikatnie je wmieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
Po tym czasie przełożyć do formy wysmarowanej oliwą (można wysypać otrębami) i pozostawić do wyrośnięcia (moja forma okazała się nieco za mała i oprócz keksu upiekłam jeszcze dwie bułki (w małych foremkach).
Wyrośnięte ciasto umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
Po ostudzeniu wyjąć z formy.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino.
Bardzo ciekawy chlebek ... z suszonymi pomidorami już piekłam, ale fasolka w chlebie to dla mnie nowośc:)
OdpowiedzUsuń