niedziela, 11 grudnia 2016

Świąteczne warsztaty z Galeo

W tym roku wyjątkowo wcześniej wczuwam się w atmosferę świąt. 
Kilka dni temu na zaproszenie marki Galeo wzięłam udział w warsztatach pod hasłem "Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię". 
Warsztaty poprowadził Szef Maciej Wawryniuk - i mimo mojego lekkiego sceptycyzmu do do zmian menu wigilijnego, dzięki niemu i u nas w tym roku będzie na stole nieco inaczej. 

Zanim przeszliśmy do gotowania Galeo zadbało o stworzenie odpowiedniego nastroju. 
Przy pomocy kleju i przypraw ozdabialiśmy bombki. Sama bym na to nie wpadła, a pomysł jest rewelacyjny.  Bombka obtoczona np. w cynamonie pachnie długo. Pomysł można wykorzystać w zabawach z dziećmi. Mi bardzo się spodobał. 
Do ozdabiania bombek można użyć praktycznie wszystkich sypkich przypraw. Efekt śniegu świetnie zapewnia sól. 





Oprócz tego po raz pierwszy w życiu miałam okazję rysować piaskiem na szkle.  Zawsze podobały mi się filmiki przedstawiające tę sztukę. Wspaniałe doświadczenie. Bardzo relaksujące. Wielkie dzieła może za moim udziałem nie powstały, ale bawiłam się doskonale!

Zrelaksowani, pod okiem Szefa Macieja, zajęliśmy się gotowaniem. W parze z Martą przypadło mi przygotowanie pierogów. 
Nie były to jednak tradycyjne pierogi, a nadziane kapustą, grzybami i ....łososiem. Odsmażone na maśle z dodatkiem orzechów włoskich. Dosłownie poezja! 
Choć z ręką na sercu na początku nie do końca byłam do tego pomysłu przekonana 😊 Przepis na te pierogi oraz zaskakującą zupę grzybową podawaną z wiśniówką i tatara z  łososia i mango podaję na końcu wpisu. 
Skorzystajcie z nich, bo naprawdę to przepyszne potrawy. 



Muszę przyznać, że ja bardzo lubię lepienie pierogów :) 




ZUPA Z BOROWIKÓW Z NALEWKĄ WIŚNIOWĄ

Składniki:
·         250 g suszonych borowików i podgrzybków
·         1/2 pęczka włoszczyzny
·         1 cebula
·         100 ml nalewki z wiśni
·         200 g ugotowanych łazanek
·         olej
·         przyprawy Galeo:
o   liście laurowe 
o   ziele angielskie
o   kminek
o   tymianek
o   pieprz czarny mielony
o   sól

Przygotowanie:
1) Grzyby namoczyć i przecedzić, zostawiając smak, w którym się moczyły.
2) Pokrojone w paski grzyby zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, dodać smak spod grzybów i włoszczyznę. Powoli gotować przez ok. 75 min.
3) W połowie gotowania wyjąć włoszczyznę i pokroić ją w paski.
4) Do zupy dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę.
5) Pod koniec gotowania dodać nalewkę wiśniową i doprawić pieprzem i solą.
6) Włoszczyznę wraz z łazankami ułożyć na talerzu i zalać gorącą zupą.
Czas przygotowania: 90 min.


Danie dla 4-6 osób

TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO
Składniki:
·         300 g filetów z łososia
·         1 mango
·         1 średnia czerwona cebula
·         1 łyżeczka wasabi
·         2-3 łyżki sosu sojowego
·         1 świeży długi ogórek
·         przyprawy Galeo


o   pieprz
o   chili
o   koperek
o   sól

Przygotowanie:
1) Łososia, mango i cebulę pokroić w drobną kostkę.
2) Dodać wasabi oraz sos sojowy i doprawić chili, pieprzem i koperkiem. Delikatnie wymieszać.
3) Tatar formować w ausztacherach o dowolnym kształcie, wyłożonych cienkimi plasterkami ogórka. 
Czas przygotowania: 25 min.
Danie dla 4-6 osób



CHRUPIĄCE PIEROŻKI Z ŁOSOSIEM

Składniki:
·         700 g mąki pszennej
·         ok. 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
·         70 g masła
·         50 g suszonych borowików
·         200 g białej kapusty
·         1 cebula
·         400 g filetów z łososia
·         2-3 łyżki oleju
·         70 g orzechów włoskich
·         przyprawy Galeo


o   majeranek
o   pieprz ziołowy
o   sól

Przygotowanie:
1) Z mąki, ciepłej wody i roztopionego masła przygotować ciasto. Po wyrobieniu odstawić je na 20 min.
2) Namoczone i ugotowane grzyby pokroić w drobną kostkę.
3) Kapustę pokroić w kostkę (o grubości ok. 1cm), gotować przez kilka minut i odcedzić.
4) Do kapusty dodać grzyby, pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor cebulę oraz małe kawałki łososia.
5) Farsz doprawić majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i delikatnie wymieszać.
6) Cienko rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, ułożyć na nich farsz i uformować tradycyjne pierożki lub ravioli.
7) Pierożki ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem podsmażyć i oprószyć drobno posiekanymi orzechami.
Czas przygotowania : 60 min.
Danie dla 4-6 osób

Marce Galeo serdecznie dziękuję za zaproszenie! To był naprawdę miło spędzony i bardzo inspirujący czas!



Zdjęcia dzięki uprzejmości JBcomm Sp. z o.o.


2 komentarze:

  1. Gratuluję zaproszenia na warsztaty, to zawsze fajnie móc nauczyć się czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Każde warsztaty to nowe ciekawe doświadczenie i porcja wiedzy.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.