W tym sezonie przetwarzam duże ilości papryki.
Po sukcesie ajvaru (klik) zrobiłam sos, który rok temu robiła moja siostra i którym się zachwyciliśmy.
Jest świetny do kanapek i jako przysłowiowa kropka nad "i" jeżeli doda się łyżkę do zupy lub sosu pomidorowego.
Składniki:
Papryki i czosnek obrać a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa (papryki oczyszczamy tylko z gniazd nasiennych, mielimy ze skórką). Na koniec zmielić również pomidory (jeżeli jest w nich dużo soku to odlać nadmiar, jeżeli użyjecie świeżych to najlepiej wybrać odmianę z małą ilością pestek). Całość umieścić w dużym garnku i dodać pozostałe składniki. Gotować około godziny na małym ogniu. Gorący sos przełożyć do słoików (można odłowić liście laurowe i ziele angielskie, ale nie jest to konieczne), zakręcić i zapasteryzować, np. gotując 20 minut.
Po sukcesie ajvaru (klik) zrobiłam sos, który rok temu robiła moja siostra i którym się zachwyciliśmy.
Jest świetny do kanapek i jako przysłowiowa kropka nad "i" jeżeli doda się łyżkę do zupy lub sosu pomidorowego.
Składniki:
- 3 kg papryki czerwonej słodkiej
- 2 ostre papryczki (ilość można dostosować do własnych preferencji, mój sos nie jest mocno pikantny)
- 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki octu
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 8 dużych ząbków czosnku
- 20 g słodkiej suszonej papryki
- 6 liści laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- 3 łyżki soli
Papryki i czosnek obrać a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa (papryki oczyszczamy tylko z gniazd nasiennych, mielimy ze skórką). Na koniec zmielić również pomidory (jeżeli jest w nich dużo soku to odlać nadmiar, jeżeli użyjecie świeżych to najlepiej wybrać odmianę z małą ilością pestek). Całość umieścić w dużym garnku i dodać pozostałe składniki. Gotować około godziny na małym ogniu. Gorący sos przełożyć do słoików (można odłowić liście laurowe i ziele angielskie, ale nie jest to konieczne), zakręcić i zapasteryzować, np. gotując 20 minut.
witam! czy paprykę obrać ze skórki, czy tylko oczyścić z gniazd nasiennych? czy zamiast pomidorów z puszki lepsze będą pomidory świeże?
OdpowiedzUsuńPaprykę mielimy ze skórką (oczyszczamy tylko z gniazd nasiennych). Pomidory można zastąpić świeżymi (obranymi ze skórki) - papryka dominuje, więc ciężko mi powiedzieć czy wpłynie to na smak.
UsuńSuper sosik Aniu! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sos Aniu ... i ma piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że ja w tym roku nie dam rady zrobić przetworów. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń