piątek, 4 września 2015

Sos paprykowy

W tym sezonie przetwarzam duże ilości papryki. 
Po sukcesie ajvaru (klik) zrobiłam sos, który rok temu robiła moja siostra i którym się zachwyciliśmy. 
Jest świetny do kanapek i jako przysłowiowa kropka nad "i" jeżeli doda się łyżkę do zupy lub sosu pomidorowego. 

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej słodkiej
  • 2 ostre papryczki (ilość można dostosować do własnych preferencji, mój sos nie jest mocno pikantny)
  • 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 8 dużych ząbków czosnku 
  • 20 g słodkiej suszonej papryki
  • 6 liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżki soli


Papryki i czosnek obrać a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa (papryki oczyszczamy tylko z gniazd nasiennych, mielimy ze skórką). Na koniec zmielić również pomidory (jeżeli jest w nich dużo soku to odlać nadmiar, jeżeli użyjecie świeżych to najlepiej wybrać odmianę z małą ilością pestek). Całość umieścić w dużym garnku i dodać pozostałe składniki. Gotować około godziny na małym ogniu. Gorący sos przełożyć do słoików (można odłowić liście laurowe i ziele angielskie, ale nie jest to konieczne), zakręcić i zapasteryzować, np. gotując 20 minut. 

5 komentarzy:

  1. witam! czy paprykę obrać ze skórki, czy tylko oczyścić z gniazd nasiennych? czy zamiast pomidorów z puszki lepsze będą pomidory świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paprykę mielimy ze skórką (oczyszczamy tylko z gniazd nasiennych). Pomidory można zastąpić świeżymi (obranymi ze skórki) - papryka dominuje, więc ciężko mi powiedzieć czy wpłynie to na smak.

      Usuń
  2. Bardzo fajny sos Aniu ... i ma piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że ja w tym roku nie dam rady zrobić przetworów. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.