Potrzebowałam przepisu na ciasto, które wykonam błyskawicznie i będzie ono ciastem ze śliwkami, a że dosłownie dzień wcześniej widziałam takie u Karoliny czym prędzej odwiedziłam jej niezawodny blog (klik) i już za chwilę włączyłam mikser.
Ciasto wykonuje się błyskawicznie.
Wyszło idealne, a rodzina, wraz ze zniknięciem ostatniego okruszka, zaczęła się domagać kolejnego.
W weekend zapowiedziałam powtórkę.
Składniki (tortownica 26 cm):
Ciasto wykonuje się błyskawicznie.
Wyszło idealne, a rodzina, wraz ze zniknięciem ostatniego okruszka, zaczęła się domagać kolejnego.
W weekend zapowiedziałam powtórkę.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 500 g śliwek węgierek lub podobnych
- 1 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
- 130 g masła
- nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka, ale moje ciasto było wystarczająco słodkie)
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie cukier puder do posypania po wierzchu
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (to ważne żeby ucierać długo i dokładnie). W osobnej misce ubić białka (na sztywno). Dodać żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucierać tylko do połączenia się składników. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać delikatnie z ubitymi białkami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć samo dno), na wierzchu ułożyć połówki śliwek - rozcięciem do góry. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach (przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy patyczka czy ciasto jest upieczone).
To powinnam teraz podesłać do Ciebie mojego męża ;)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - no co Ty, już dawno zniknęło :) Ale mój mąż już śliwki kupił i podkreślił w jakim celu :)
UsuńCiasto już wypróbowałam, rzeczywiście robi i zjada się błyskawicznie :) Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - zwłaszcza zjada, zrobiłam znowu wczoraj i załapałam się na tyci kawałeczek :)
UsuńPyszne zawsze robie...ale tym razem nie mam tortownicy ( bo moja sister mi nie oddała ) . Mogę zrobić na zwykłej prostokontnej blasze?
OdpowiedzUsuńNie znam dokładnych wymiarów tej prostokątnej blaszki, ale żeby ciasto nie wyszło zbyt cienkie to zrobiłabym z 1,5 porcji.
Usuń