Z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą z Moja Toskania, makaron ditalini z winem.
Zrobiłam z połowy podanej porcji i użyłam domowego wina, które było bardziej różowe stąd kolor nie jest tak intensywny jak przy użyciu czerwonego (jak u Aleksandry)
Makaron jest prosty, ale niezwykle aromatyczny (coś co zawiera tyle wina musiało być smaczne ;))
Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej użyć drobny makaron - my wykorzystałyśmy ditalini.
Składniki:
Na patelni polanej oliwą podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przecier pomidorowy, wino i posiekany rozmaryn. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Makaron ditalini ugotować przez połowę podanego na opakowaniu czasu. Odcedzić i dodać do sosu pomidorowego. Dokończyć gotowanie. Dodać parmezan i wymieszać.
Zrobiłam z połowy podanej porcji i użyłam domowego wina, które było bardziej różowe stąd kolor nie jest tak intensywny jak przy użyciu czerwonego (jak u Aleksandry)
Makaron jest prosty, ale niezwykle aromatyczny (coś co zawiera tyle wina musiało być smaczne ;))
Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej użyć drobny makaron - my wykorzystałyśmy ditalini.
Składniki:
- 400 g makaronu
- 1 l wina (czerwone wytrawne, ja użyłam różowego)
- 1 cebula
- 400 ml przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- sól
Na patelni polanej oliwą podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przecier pomidorowy, wino i posiekany rozmaryn. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Makaron ditalini ugotować przez połowę podanego na opakowaniu czasu. Odcedzić i dodać do sosu pomidorowego. Dokończyć gotowanie. Dodać parmezan i wymieszać.
Zapraszam Was też do obejrzenia makaronu ditalini w winie przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Mi bardzo smakowala ta potrawa mimimo tego, ze wina w ogole nie pijam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNo, no prawdziwie dorosly makaron:) .... ciekawa jestem jaki jest w smaku:) Buziaki
OdpowiedzUsuń