Kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta! przygotowana w dwóch kuchniach - w Polsce i we Włoszech.
Tym razem z Aleksandrą przygotowałyśmy ravioloni nadziewane masą z bakłażanem. Masa jest szara i może swoim wyglądem nie zachęca, ale wierzcie mi, że w tym przypadku smak nie ma nic wspólnego z wyglądem.
Ravioloni bardzo nam smakowały.
Składniki ciasta makaronowego (na ok. 20 ravioloni):
Bakłażana umyć, rozkroić na pół i upiec (ja nie piekłam, tylko bakłażany wraz z ziemniakami ugotowałam na parze - bakłażany krócej). Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Czosnek i cebulę zeszklić na oliwie.
Bakłażana (obranego z cienkiej przezroczystej skórki) oraz ziemniaki zmielić i połączyć z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt rzadka to dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Z jajek, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto makaronowe. Rozwałkować je na cienki placek i przy pomocy szklanki wykrawać koła. Na środku każdego koła kłaść nadzienie i sklejać w kształt tradycyjnego pieroga, a następnie skleić ze sobą jego rożki (jak przy lepieniu polskich uszek)
Ravioloni gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Ugotowane rozłożyć na talerze i polać oliwą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Tym razem z Aleksandrą przygotowałyśmy ravioloni nadziewane masą z bakłażanem. Masa jest szara i może swoim wyglądem nie zachęca, ale wierzcie mi, że w tym przypadku smak nie ma nic wspólnego z wyglądem.
Ravioloni bardzo nam smakowały.
Składniki ciasta makaronowego (na ok. 20 ravioloni):
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka (duże)
- szczypta soli
Masa bakłażanowa:
- 1 średni bakłażan
- 3 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- 3 łyżki oliwy do usmażenia cebuli + oliwa do polania ravioloni po wierzchu
- parmezan (nie posypałam bo zapomniałam)
- pieprz czarny (świeżo zmielony)
Bakłażana umyć, rozkroić na pół i upiec (ja nie piekłam, tylko bakłażany wraz z ziemniakami ugotowałam na parze - bakłażany krócej). Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Czosnek i cebulę zeszklić na oliwie.
Bakłażana (obranego z cienkiej przezroczystej skórki) oraz ziemniaki zmielić i połączyć z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt rzadka to dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Z jajek, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto makaronowe. Rozwałkować je na cienki placek i przy pomocy szklanki wykrawać koła. Na środku każdego koła kłaść nadzienie i sklejać w kształt tradycyjnego pieroga, a następnie skleić ze sobą jego rożki (jak przy lepieniu polskich uszek)
Ravioloni gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Ugotowane rozłożyć na talerze i polać oliwą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam Was również do obejrzenia ravioloni z bakłażanem przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii.
Fantastyczny przepis, dziękuję za inspirację :) Zapraszam do siebie na ravioli ze szpinakiem i grzybami . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne, mniam!
OdpowiedzUsuńAniu wproszę się do Ciebie kiedyś na taki domowy makaron:)
OdpowiedzUsuń