08:00

Ravioloni z masą bakłażanową

Kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta! przygotowana w dwóch kuchniach - w Polsce i we Włoszech. 
Tym razem z Aleksandrą przygotowałyśmy ravioloni nadziewane masą z bakłażanem. Masa jest szara i może swoim wyglądem nie zachęca, ale wierzcie mi, że w tym przypadku smak nie ma nic wspólnego z wyglądem. 
Ravioloni bardzo nam smakowały. 

Składniki ciasta makaronowego (na ok. 20 ravioloni):

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka (duże)
  • szczypta soli
Masa bakłażanowa:
  • 1 średni bakłażan
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Pozostałe składniki:
  • 3 łyżki oliwy do usmażenia cebuli + oliwa do polania ravioloni po wierzchu
  • parmezan (nie posypałam bo zapomniałam)
  • pieprz czarny (świeżo zmielony)

Bakłażana umyć, rozkroić na pół i upiec (ja nie piekłam, tylko bakłażany wraz z ziemniakami ugotowałam na parze - bakłażany krócej). Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Czosnek i cebulę zeszklić na oliwie. 
Bakłażana (obranego z cienkiej przezroczystej skórki) oraz ziemniaki zmielić i połączyć z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt rzadka to dodać 1-2 łyżki bułki tartej. 
Z jajek, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto makaronowe. Rozwałkować je na cienki placek i przy pomocy szklanki wykrawać koła. Na środku każdego koła kłaść nadzienie i sklejać w kształt tradycyjnego pieroga, a następnie skleić ze sobą jego rożki (jak przy lepieniu polskich uszek)
Ravioloni gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Ugotowane rozłożyć na talerze i polać oliwą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem. 


Zapraszam Was również do obejrzenia ravioloni z bakłażanem przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii

3 komentarze:

  1. Fantastyczny przepis, dziękuję za inspirację :) Zapraszam do siebie na ravioli ze szpinakiem i grzybami . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu wproszę się do Ciebie kiedyś na taki domowy makaron:)

    OdpowiedzUsuń