12:57

Deser z pieczonych śliwek i twarogu


Bardzo prosty trzyskładnikowy deser, w którym się po prostu zakochałam od pierwszego kęsa. 
Niedawno zobaczyłam u  Joli pieczone śliwki, a potem usłyszałam o wersji z twarogiem i poczułam, że tego mi właśnie trzeba :)
Wspaniały, aromatyczny deser bez cukru i zbędnych dodatków. 
Zróbcie sobie koniecznie!

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • 500 g śliwek
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie cynamon
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Połówki śliwek ułożyć (rozcięciem do góry) w naczyniu żaroodpornym. Polać je miodem i ewentualnie posypać odrobiną cynamonu. Zapiekać w 180 stopniach 15-20 minut (aż zmiękną). 
Twaróg rozkruszyć i rozłożyć do pucharków. Na wierzchu ułożyć śliwki i polać wytopionym z nich sokiem. 

3 komentarze:

  1. Anulka znam tą wersję z twarogiem, wiesz?:) ... pyszna jest .... oj pyszna:) To chyba najlepsze smakowe odkrycie tej jesieni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto, a pysznie i aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń