Tort na 3 urodziny Hani, a w zasadzie pierwszy z tortów.
Ten przeznaczony był na imprezę w gronie rodziny. Za tydzień będzie jeszcze jeden na świętowanie urodzin z przyjaciółmi, bo tak jakoś logistycznie się złożyło.
Do wykonania tortu wykorzystałam ciasto murzynek, z dodatkiem dżemu.
Murzynek nie był mocno słodki, ale polewa z mlecznej czekolady bardzo dobrze słodycz uzupełniła.
Wszystkim bardzo smakował - a co najważniejsze naszej kochanej trzylatce.
Składniki ciasta (tortownica 26 cm):
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki dżemu (u mnie niezbyt słodkie powidła śliwkowe)
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
Składniki masy:
- 200 g śmietanki 30 %
- 1 łyżka żelatyny
- cukier puder do smaku (dałam 2 łyżki)
Polewa:
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
Dodatki: kandyzowane wiśnie, cukrowe perełki
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki - mieszać tylko do ich połączenia się. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy tylko spód) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30 minut - przed wyjęciem upewnić się patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone.
Ostudzić. Po ostudzeniu przekroić w poprzek.
Przygotować masę. Łyżkę żelatyny rozpuścić w ok. 4 łyżkach wrzątku i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę - jeżeli masa jest rzadka to chwilę schłodzić w lodówce. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugą połową ciasta.
Czekolady z dodatkiem masła rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nimi ciasto. Ozdobić dowolnymi dodatkami. Przechowywać w lodówce.
Torcik na pewno pyszny, wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najsłodszego dla Hani :)
Takie torciki najlepsze ... a jeszcze jak smakował Hani to najwazniejsze:). Jeszcze raz wszystkiego naj dla Waszej ślicznotki:)
OdpowiedzUsuń