wtorek, 1 września 2015

Blok czekoladowy

Smak bloku czekoladowego kojarzy mi się z późnymi latami 80-tymi i z mlekiem w proszku wyjadanym ukradkiem łyżeczką, jako niesamowity słodyczowy rarytas. 
Blok przygotowali Olek & Olek w ramach swojego ciasteczkowego cyklu. Dla chłopców to nowość, ale dla mam sentymentalny łakoć. 
W pierwszej ocenie uznaliśmy go za słodki, ale po kilku godzinach smakował już zdecydowanie lepiej :)
Olek (klik) przygotował go z mniejsza ilością cukru i ponoć też smakował wybornie. 
Obie wersje polecamy :)
Przepis pochodzi z programy Mariety Mareckiej "ABC gotowania".


Składniki:

  • 400 g mleka w proszku (niebieskiego)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (sugeruję dać więcej)
  • 1/4 szklanki mleka
  • herbatniki (u mnie 150 g)




Masło rozpuścić (podgrzewać na małym ogniu, nie gotować), dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Cienką strużką wlać mleko, cały czas mieszając. Ostudzić. Ostudzoną masę wymieszać z mlekiem w proszku i pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć do foremki (najlepiej keksówki) wyłożonej papierem lub folią spożywczą. Włożyć na kilka godzin do lodówki. 





Przepis dodajemy do akcji:

Z dziećmi i dla dzieci

10 komentarzy:

  1. Widzę, że niebieskie mleko rządzi:) .... my korzystamy z niego od lat:). Pięknie wyszedł Olkowi blok, u nas zniknął bardzo szybko:) ....W imieniu Olka dziękuję za kolejne wspólne słodkie spotkanie i już nie możemy się doczekać kolejnego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - u nas też zawsze niebieskie :) My również dziękujemy!

      Usuń
  2. Ania, super to przepis na który czekaliśmy i zrobimy na pewno ten przepyszny blok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A - róbcie, róbcie :) Smacznego :)

      Usuń
  3. Szukam przepisu na blok od lat! Zrobiłam kilka i żaden nie smakował jak ten zapamiętany smak! Nie mogę się doczekać kiedy zrobimy ten wasz :) Może to ten jedyny? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimowa - mam nadzieję :) choć ja też zapamiętałam go nieco inaczej - z tym, że ten chyba mimo wszystko jest lepszy od tego z moich wspomnień :)

      Usuń
  4. Pamiętam, pamiętam...
    Rzucę okiem, czy lokalny polski sklep ma mleko w proszku, bo narobiliście mi ochoty!
    :)

    Aniu, Olku - dziekuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - cała przyjemność po naszej stronie :)

      Usuń
  5. Czy można masę włożyć do silikonowych foremek?

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.