08:00

Makaron ditalini w winie

Z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą z Moja Toskania, makaron ditalini z winem. 
Zrobiłam z połowy podanej porcji i użyłam domowego wina, które było bardziej różowe stąd kolor nie jest tak intensywny jak przy użyciu czerwonego (jak u Aleksandry)
Makaron jest prosty, ale niezwykle aromatyczny (coś co zawiera tyle wina musiało być smaczne ;))
Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej użyć drobny makaron - my wykorzystałyśmy ditalini. 

Składniki:
  • 400 g makaronu
  • 1 l wina (czerwone wytrawne, ja użyłam różowego)
  • 1 cebula
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku 
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól



Na patelni polanej oliwą podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przecier pomidorowy, wino i posiekany rozmaryn. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Makaron ditalini ugotować przez połowę podanego na opakowaniu czasu. Odcedzić i dodać do sosu pomidorowego. Dokończyć gotowanie. Dodać parmezan i wymieszać. 

Zapraszam Was też do obejrzenia makaronu ditalini w winie przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii. 

3 komentarze:

  1. Mi bardzo smakowala ta potrawa mimimo tego, ze wina w ogole nie pijam.

    OdpowiedzUsuń
  2. No, no prawdziwie dorosly makaron:) .... ciekawa jestem jaki jest w smaku:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń