09:25

Ciasto ucierane ze śliwkami

Potrzebowałam przepisu na ciasto, które wykonam błyskawicznie i będzie ono ciastem ze śliwkami, a że dosłownie dzień wcześniej widziałam takie u Karoliny czym prędzej odwiedziłam jej  niezawodny blog (klik) i już za chwilę włączyłam mikser. 
Ciasto wykonuje się błyskawicznie. 
Wyszło idealne, a rodzina, wraz ze zniknięciem ostatniego okruszka, zaczęła się domagać kolejnego. 
W weekend zapowiedziałam powtórkę. 

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 500 g śliwek węgierek lub podobnych
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
  • 130 g masła
  • nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka, ale moje ciasto było wystarczająco słodkie)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie cukier puder do posypania po wierzchu


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (to ważne żeby ucierać długo i dokładnie).  W osobnej misce ubić białka (na sztywno). Dodać żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucierać tylko do połączenia się składników. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać delikatnie z ubitymi białkami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć samo dno), na wierzchu ułożyć połówki śliwek - rozcięciem do góry. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach (przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy patyczka czy ciasto jest upieczone).

6 komentarzy:

  1. To powinnam teraz podesłać do Ciebie mojego męża ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - no co Ty, już dawno zniknęło :) Ale mój mąż już śliwki kupił i podkreślił w jakim celu :)

      Usuń
  2. Ciasto już wypróbowałam, rzeczywiście robi i zjada się błyskawicznie :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - zwłaszcza zjada, zrobiłam znowu wczoraj i załapałam się na tyci kawałeczek :)

      Usuń
  3. Pyszne zawsze robie...ale tym razem nie mam tortownicy ( bo moja sister mi nie oddała ) . Mogę zrobić na zwykłej prostokontnej blasze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam dokładnych wymiarów tej prostokątnej blaszki, ale żeby ciasto nie wyszło zbyt cienkie to zrobiłabym z 1,5 porcji.

      Usuń