Ajvar, czyli sos warzywny z pieczonej papryki, bakłażanów, pomidorów i dodatków, już dawno skradł moje serce, ale pierwszy raz przygotowałam go sama.
Z podanej porcji wychodzi duży garnek ajvaru - przełożyłam go do małych słoiczków i zapasteryzowałam.
Zimą będzie cieszył podwójnie.
Ajvar można spożywać jako dodatek do pieczywa, świetnie komponuje się z serami i wędlinami.
Łyżka ajvaru dodana do sosu pomidorowego świetnie wzbogaca jego smak.
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 2 średniej wielkości bakłażany (ok. 800 g)
- 4 średnie cebule
- 8 ząbków czosnku
- 8 średnich pomidorów
- ostra papryka (ilość według uznania, ja użyłam suszonych płatków - 1 kopiasta łyżeczka, 2 małe ostre papryki powinny wystarczyć)
- 5 łyżek papryki słodkiej suszonej (można część zamienić na paprykę wędzoną)
- 1/4 szklanki oliwy
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki miodu
- sól (około 2,5 łyżki)
Przygotować dwie duże blaszki (takie na cały piekarnik). Papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia - papryki układać rozcięciami do dołu). Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plastry i również ułożyć na blaszce. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki, czosnek pozostawić w skorupkach. Pomidory umyć, osuszyć i naciąć na górze (w krzyżyk). Wszystkie warzywa wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do momentu, aż na papryce pojawią się czarne plamki (około 1 godziny). Jeżeli bakłażan zbyt mocno się zrumieni to wyjąć go nieco wcześniej.
Po wyjęciu papryk z piekarnika najlepiej włożyć je do zamkniętego pojemnika, żeby się dodatkowo zaparowały - wtedy skórka schodzi lepiej (ja włożyłam do metalowej miski i przykryłam pokrywką, można też włożyć do woreczka strunowego).
Wszystkie warzywa ostudzić. Czosnek, pomidory i papryki obrać ze skórek. Wszystkie pieczone warzywa zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Sok, który wycieknie z pieczonych warzyw (głównie z pomidorów podczas obierania ze skórki) pozostawić. Zmielone warzywa umieścić w dużym garnku, wlać sok (można na początek tylko połowę, cały to może być trochę za dużo). Dodać oliwę, ocet, sól, miód i paprykę (ilość soli i miodu należy skorygować - będzie zależała od słodkości papryki i pomidorów). Całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając - około 1,5 godziny. Gotowy ajvar przełożyć do czystych słoiczków. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować na małym ogniu około 30 minut (można je pozostawić w garnku z wodą aż do całkowitego wystudzenia).
Zapisuję :*. Tylko porcja jak dla wojska, a ja robię tylko dla siebie :) podziele sobie
OdpowiedzUsuńEatShrimps - to tak mniej niż 1/3 bym nie schodziła, bo znika ekspresowo :D
UsuńSuper. Takiego przepisu szukałam :)
OdpowiedzUsuńZakupiłam dziś na targu sporą ilość oberżyny własnie i papryki i się głowiłam jaki przepis wykorzystać :)
Dziękuję. Pozdrawiam!
Tynka - cieszę się, że się "wstrzeliłam" z przepisem :)
UsuńIdealnie :)
UsuńA ajvar wyszedł "palce lizać" :)
Jeszcze raz dzięki za świetny i pyszny pomysł!! :)
pozdrawiam
Tynka -bardzo się cieszę :) i również pozdrawiam :)
UsuńAnulka mój Mąz uwielbia ajvar, zastanawiam się czy nie zrobić mu porcji:)
OdpowiedzUsuńJola - nie zastanawiaj się :)
UsuńA ja jeszcze nie jadłam ajvaru. Widzę, że dużo tracę, bo zapowiada się smakowicie i aromatycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Majana - spróbuj koniecznie :)
UsuńWitaj,zachwycił mnie skład tej potrawy,zestaw doskonaly chciało by sie powiedzieć,Pozwól ze skopiuję do zbioru domowych przetworów.brakuje w domku tylko bakłażana ale jutro piateczek,więc na ryneczku się znajdzie.Dziekuje serdecznie za przepis i pieknie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKaj07 - miłego gotowania i zajadania :) Daj znać jak wyszło.
Usuń