Płatki jęczmienne na mleku z sezonowymi owocami.
Danie delikatniejsze w strukturze niż tradycyjna owsianka.
Również delikatniejsze w smaku.
Przygotowuje się je bardzo szybko, można zmieniać dodatki - sezonowe owoce, przyprawy (np. cynamon do jabłek) i bakalie.
Płatki jęczmienne warto wprowadzić do diety szczególnie osób z chorobami żołądka.
Pozytywnie wpływają również na włosy i paznokcie, zawierają witaminy z grupy B.
Składniki (porcja dla 1 osoby):
Danie delikatniejsze w strukturze niż tradycyjna owsianka.
Również delikatniejsze w smaku.
Przygotowuje się je bardzo szybko, można zmieniać dodatki - sezonowe owoce, przyprawy (np. cynamon do jabłek) i bakalie.
Płatki jęczmienne warto wprowadzić do diety szczególnie osób z chorobami żołądka.
Pozytywnie wpływają również na włosy i paznokcie, zawierają witaminy z grupy B.
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 6 łyżek (lekko kopiastych) płatków jęczmiennych (używam błyskawicznych)
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- sól
- owoce sezonowe lub inne dodatki
Do małego garnka wsypać płatki i zalać wodą. Gotować przez 2 minuty na małym ogniu, dodać odrobinę soli do smaku. Wlać mleko i gotować płatki do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja lubię bardzo gęste). Przelać do miseczki lub głębokiego talerza. Posypać po wierzchu dodatkami.
lekko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze płatków jęczmiennych chyba nie jadłam. Musze kupić i sobie takie pyszności przygotować :)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńWolę od owsianych :)
OdpowiedzUsuń