Jeżeli macie ochotę na lody bez sztucznych dodatków i lubicie waniliowy smak to nie pozostaje Wam nic innego jak zrobienie ich według tego przepisu.
Nie potrzebna jest maszynka do lodów i nie trzeba ich mieszać w trakcie mrożenia.
Szybko, łatwo i przyjemnie, czyli tak jak lubię.
Skorzystałam z przepisu Ady (podaję z moimi zmianami).
Składniki (na ok. 1 litr lodów):
Nie potrzebna jest maszynka do lodów i nie trzeba ich mieszać w trakcie mrożenia.
Szybko, łatwo i przyjemnie, czyli tak jak lubię.
Skorzystałam z przepisu Ady (podaję z moimi zmianami).
Składniki (na ok. 1 litr lodów):
- 300 ml śmietany 30 %
- 2 jajka
- 70 g cukru (drobnego)
- 1 łyżka przegotowanej wody
- 1 laska wanilii
Jajka dokładnie umyć wodą z płynem, a następnie polać wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Na koniec dodać ziarenka wanilii (laskę przeciąć wzdłuż i ostrzem noża wyjąć ziarenka). W osobnej misce ubić białka, a w kolejnej śmietanę. Do żółtek dodawać śmietanę, mieszać przy pomocy trzepaczki - delikatnie, żeby masa pozostała puszysta. Tak samo wmieszać ubite białka. Powstałą masę przelać do pudełka do mrożenia i umieścić w zamrażalniku na minimum 3 godziny. Ze względu na użycie surowych jajek nie przechowywać dłużej niż kilka dni (gwarantuję, że znikają ekspresowo).
Jeżeli wolisz przepis na lody bez jajek to zapraszam na lody nektarynkowe (klik).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz