19:36

Drożdżówki z morelami


Po dłuższym, wakacyjnym lenistwie nabrałam wreszcie ochoty na pieczenie. 
Stęskniliśmy się troszkę za drożdżowymi wypiekami, więc na pierwszy ogień poszły drożdżówki. 
Z dużą ilością kruszonki i lekko kwaskowymi po upieczeniu morelami. 
Z zarumienioną, chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem. 
Tego nam było trzeba!

Składniki (12 sztuk):

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 świeżych)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka + 1 do smarowania po wierzchu
  • 75 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • kilka moreli
  • kruszonka: 50 g masła, 5 łyżek cukru, 10-12 łyżek mąki



Z mąki, mleka, masła, cukru, drożdży i szczypty soli zagnieść ciasto (jeżeli używacie drożdży świeżych to wcześniej wymieszać je z łyżeczką cukru i poczekać aż się upłynnią). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie pokroić morele w kostkę i przygotować kruszonkę (podane składniki rozcierać palcami aż do otrzymania kruszonki). 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć ją i przy pomocy szklanki w środku wykonać zagłębienie (docisnąć dość mocno, pozostawiając na środku cienką warstwę ciasta). Bułeczki ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem. W każdym zagłębieniu umieścić kilka kawałków moreli i posypać bułeczki kruszonką. Odstawić na ok. 20 minut. Piec w 180 stopniach około 25 minut. 

4 komentarze: