13:30

Dżem jabłkowo-gruszkowy


Uwielbiam zarówno jabłka jak i gruszki. 
O ile jabłka są w zasadzie owocami całorocznymi, to gruszek mi przez większość roku brakuje (niestety te twarde, jakie można kupić w sklepach poza sezonem, raczej mi nie smakują). 
Żeby zachować smak ulubionych owoców jabłka i gruszki połączyłam więc w jedno i usmażyłam w formie dżemu, dodając goździki, które zwłaszcza z gruszkami, świetnie się komponują. 
Dżem zrobił u nas wielką furorę. Zwłaszcza jako dodatek do naleśników. 

Składniki:

  • 2 kg jabłek (słodko-kwaśnych)
  • 2 kg gruszek (miękkich)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 goździków
Jabłka i gruszki obrać ze skórek i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach - najlepiej użyć do tego mechanicznej szatkownicy. 
Starte owoce umieścić w dużym garnku. Dodać cukier oraz goździki i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania: około 2 godzin. Dżem przełożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 20 minut (słoiki umieścić w dużym garnku, dno garnka najlepiej wyścielić ściereczką i wlać wodę do 3/4 wysokości).

3 komentarze: