10:52

Pączki hiszpańskie, gniazdka

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, czy inaczej gniazdka hiszpańskie, to nic innego jak smażone ciasto ptysiowe, polane lukrem. 
Moim do oryginalnych trochę brakuje. Zabrakło urody, ale smak był jak trzeba i o niebo lepszy od wszystkich kupnych, jakie było mi dane w życiu jadać. Wygląd wziął się ze zbyt małej średnicy końcówki do wyciskania ciasta, krążki po prostu były za chude. 

Składniki:

  • 200 g mąki (tortowej)
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka (duże)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (min. 1/2 l)
  • lukier (3/4 szklanki cukru pudru + sok z cytryny)

Wodę, masło i szczyptę soli zagotować. Wsypać mąkę i cały czas mieszając trzymać nadal na ogniu, do momentu, aż masa będzie odchodzić od garnka (powinna lśnić). Ciasto ostudzić. Ostudzone zmiksować z jajkami (dodając po jednym jajku). 
Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskać kółka (żeby gniazdko było wyższe, należy zrobić kółko z dwóch warstw). Nożyczkami pociąć papier z kółkami na kwadraty (można wcześniej wyciąć kwadraty, ale mój papier wywijał się i nie było to wygodne). 
Rozgrzać olej i smażyć gniazdka (ogień nie powinien być zbyt duży, najlepsza temp. oleju to ok. 180 stopni). Wkładać gniazdko z papierem i po chwili go zdejmować (wkładać papierem do góry). Smażyć na złoto z obu stron. 
Usmażone gniazdka odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzone lukrować (do cukru pudru dodać sok z cytryny, ok. 1/2 soku z dużej cytryny, jeśli będzie zbyt gęsty to dodać odrobinę wody)


Inne propozycje na Tłusty Czwartek znajdziecie tutaj (klik).



9 komentarzy:

  1. Pamiętam, jak w dzieciństwie mama mi takie kupowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga Pi - a ja w dzieciństwie w ogóle ich nie znałam, poznałam dopiero na studiach :)

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie musze zrobić tylko niemam szprycy lub rękawa muszę kupić i do dzieła pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia - no to koniecznie, bo i do innych rzeczy się przydadzą :)

      Usuń
  3. Bardzo pysznie wyglądają;))) też robiłam w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miłości do słodkości - wyglądają gorzej niż smakowały :)

      Usuń
  4. Krzywa kromeczka - serdecznie dziękuję za zaproszenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu a ja uważam, że są idealne:) .... mój Mąz uwielbia te hiszpańskie gniazdka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dziękuję, ja się pocieszam, że nie ważne czy chude, w smaku żadne sklepowe ich nie pokonają :)

      Usuń