środa, 4 lutego 2015

Bułki z makiem

bułki, domowe pieczywo
Proste w wykonaniu bułeczki drożdżowe z makiem. Upiekłam je wieczorem i jeszcze ciepłe zjedliśmy na kolację, a rano na śniadanie - nadal były przyjemnie świeże (tylko trzeba je zawinąć, najlepiej w lnianą ściereczkę). Oczywiście mak można zamienić na inne ulubione ziarenka. 

Składniki (na 16 bułeczek):

  • 4 szklanki mąki pszennej (może być chlebowa, ale również tortowa)
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 ml oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • ok. 1,5 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki maku do posypania po wierzchu +2-3 łyżki mleka
Z mąki, drożdży (jeżeli użyjecie świeżych, to trzeba je wymieszać z mlekiem), oliwy, soli, miodu i mleka zagnieść sprężyste ciasto. Można ręcznie, ale polecam wyrabianie mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę i podzielić na 12-16 części (w zależności czy chcemy mniejsze, czy większe bułeczki). Dzielę ciasto formując je najpierw w wałek, a potem krojąc dużym nożem. Z każdej porcji ciasta uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i po środku naciąć ostrym nożem (nacięcie powinno być przynajmniej na 1 cm głębokie). Następnie każdą posmarować mlekiem i posypać makiem. Bułki odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 200 stopniach (wstawiać do rozgrzanego piekarnika) przez około 18 minut. Studzić na kratce. 

Po przepisy na innego rodzaju domowe pieczywo zapraszam tutaj (klik).

8 komentarzy:

  1. Aniu,
    co za cuda!
    Sięgam po bułeczkę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - smacznego :) i dziękuję

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają :) Też niedawno robiłam bułki z makiem, ale zupełnie inaczej. Następnym razem chyba zainspiruję się Twoim przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu upieczone już dwukrotnie, pyszne, mięciutkie .... dzieciaki bardzo chętnie je zajadają... a ponadto z ciastem wspaniale się pracuje:). Dziękujemy za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - bardzo się cieszę, że Wam smakują :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.