08:48

Bułki z makiem

bułki, domowe pieczywo
Proste w wykonaniu bułeczki drożdżowe z makiem. Upiekłam je wieczorem i jeszcze ciepłe zjedliśmy na kolację, a rano na śniadanie - nadal były przyjemnie świeże (tylko trzeba je zawinąć, najlepiej w lnianą ściereczkę). Oczywiście mak można zamienić na inne ulubione ziarenka. 

Składniki (na 16 bułeczek):

  • 4 szklanki mąki pszennej (może być chlebowa, ale również tortowa)
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 ml oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • ok. 1,5 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki maku do posypania po wierzchu +2-3 łyżki mleka
Z mąki, drożdży (jeżeli użyjecie świeżych, to trzeba je wymieszać z mlekiem), oliwy, soli, miodu i mleka zagnieść sprężyste ciasto. Można ręcznie, ale polecam wyrabianie mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę i podzielić na 12-16 części (w zależności czy chcemy mniejsze, czy większe bułeczki). Dzielę ciasto formując je najpierw w wałek, a potem krojąc dużym nożem. Z każdej porcji ciasta uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i po środku naciąć ostrym nożem (nacięcie powinno być przynajmniej na 1 cm głębokie). Następnie każdą posmarować mlekiem i posypać makiem. Bułki odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 200 stopniach (wstawiać do rozgrzanego piekarnika) przez około 18 minut. Studzić na kratce. 

Po przepisy na innego rodzaju domowe pieczywo zapraszam tutaj (klik).

8 komentarzy:

  1. Aniu,
    co za cuda!
    Sięgam po bułeczkę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - smacznego :) i dziękuję

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają :) Też niedawno robiłam bułki z makiem, ale zupełnie inaczej. Następnym razem chyba zainspiruję się Twoim przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu upieczone już dwukrotnie, pyszne, mięciutkie .... dzieciaki bardzo chętnie je zajadają... a ponadto z ciastem wspaniale się pracuje:). Dziękujemy za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - bardzo się cieszę, że Wam smakują :)

      Usuń