poniedziałek, 2 lutego 2015

Zupa brokułowa


Zupa brokułowa, którą lubimy wszyscy, za wyjątkiem syna, który twierdzi, że brokuły są niejadalne. 
O dziwo ten sam syn w pierwszych latach swojego życia zajadał się tym pysznym warzywem ze smakiem. Mam nadzieję, że z wiekiem mu minie, bo szkoda nie jeść tak pysznej zupy. 
Zawsze gotuję ją tylko z dodatkiem oliwy, bez mięsa, które mogłoby przytłoczyć smak brokułu. 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kminku

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę i na małym ogniu przez chwilę podsmażać warzywa. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz łodygę brokułu (pod warunkiem, że nie jest bardzo zdrewniała). Warzywa zalać wodą - ok. 3 cm ponad ich poziom, posolić i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dodać różyczki brokułu oraz kminek i pieprz. Gotować tylko kilka minut, żeby brokuł się za mocno nie rozgotował. 
Na koniec 1/5 zupy odlać i zmiksować, po czym ponownie wlać do garnka i wymieszać. 

Przepisy na inne zupy znajdziecie tutaj (klik)

12 komentarzy:

  1. Pyszna zupka :) A synkowi miłość do brokuła wróci, jestem pewna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały blog odkryłam go wczoraj i bardzo mi się spodobał będę korzystała z przepisów POZDRAWIAM ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chętnie przyjmę porcję syna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dariozka91 - my się już nią dobrze zaopiekowaliśmy :D

      Usuń
  4. mój syn zawsze gradził warzywami a w tym i zupami. Teraz gdy ma 18 lat to zajada ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas byłoby podobnie, zjedliby wszyscy oprócz Olka:) .... tez uwielbiam brokułowa ... i kalafiorową ... i wszystkie zupy (oprócz flaków)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - w moim rankingu flaki są wysoko :)

      Usuń
  6. Ja uwielbiam brokułową, to jedna z najlepszych zup.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój syn też w dzieciństwie nie przepadał za zupą brokułową, ale jak dorósł to mu przeszło, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.