08:53

Zupa z zieloną soczewicą


Sycąca, najlepsza na sezon jesienno-zimowy. 
Można ją przygotować na mięsnym wywarze lub tylko na oliwie. Ja polecam wersję na oliwie, z chwilę podsmażonymi warzywami i z dodatkiem pieczonego lub gotowanego mięsa. 
Zielona soczewica wymaga troszkę dłuższego czasu gotowania niż czerwona, ale nie rozpada się w zupie. 
Po inne przepisy z zastosowaniem soczewicy zapraszam tutaj (klik).

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy 
  • kawałek mięsa (u mnie pieczona dzień wcześniej pierś z kurczaka, może być gotowana)
  • mały por
  • 2 marchewki (średnia)
  • 1 pietruszka (mała)
  • pół małego selera
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek (około 1/2 łyżeczki)
  • papryka (najlepiej ostra, ale jeśli zupę mają jeść dzieci to ostrożnie z ilością)

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chwilę podsmażyć na oliwie i zalać wodą (około 1,5 litra - ilość wody potem można zwiększyć). Dodać liść laurowy, sól, ziele angielskie i ząbek czosnku (obrany). Po 5 minutach dodać soczewicę i gotować około 30 minut. Po upływie tego czasu dodać przecier pomidorowy, majeranek oraz pieprz i paprykę, ewentualnie doprawić do smaku solą. Dodać pokrojone w kostkę mięso i gotować jeszcze chwilę, upewniając się czy soczewica zmiękła. 

12 komentarzy:

  1. Pyszna zupa, ja ją zrobię może w formie bezmięsnej dla córki - sama też chętnie taką zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażyna - wersja bezmięsna jak najbardziej, szczerze mówiąc to częściej robię ją właśnie tylko na oliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała!! Zdecydowanie moje smaki i o dziwo moje dzieci również zjadają je ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja - o dziwo moje również :)

      Usuń
  4. Przepysznie wygląda ta zupa i na pewno jest sycąca:) Buziaki Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, z wieprzowiną gotowaną, bo nie było kurczaka pod ręką :) Wyszła bardzo smaczna, sycąca i do powtórzenia z całą pewnością nie tylko raz. Miłej niedzieli.

    ziemianka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemianka - cieszę się, że smakowała :) W zasadzie każde mięso się do niej nadaje :)

      Usuń
  6. Zrobiłam taką na kosci schabowej, równie pyszna. nawet mąż wcinał ze smakiem:) Zastanawiam sie jak można przyrządzać soczewicę na parowarze? ostatnio zakupialam pietrowy philipiaka. Ma ktoś pomysl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak jak ryż. Nie mam profesjonalnego parowaru, ale w tym z pewnością jest jakiś koszyczek przeznaczony na takie produkty.

      Usuń
  7. Ja zupy z soczewicy gotuje w szybkowarze. Wrzucam wszystko razem i za 10 minut mam gotową zupę. Fakt że tak jak Ty gotuje na oliwie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio zajadałam się pyszną zupą u koleżanki, którą przyprawiła curry i imbirem, nie sądziłam, że może to być tak ciekawe połączenie:) Chyba, też korzystała z tego parowara z philipiaka. Szkoda, że tyle kosztuje bo tez bym chciała takie cacko:)

    OdpowiedzUsuń