niedziela, 22 lutego 2015

Ciasto jogurtowe z jagodami

To ciasto jogurtowe jest jednym z najpopularniejszych, wyszukiwanych przepisów na blogu (w wersji z brzoskwiniami). Piekę je co jakiś czas, bardzo je lubimy, zwłaszcza z sezonowymi owocami. Tym razem sięgnęłam po zamrożone jagody. 
Ciasto wychodzi bardzo puszyste i w sam raz wilgotne. Wyraźnie czuć jogurt. 
Jednak pod pierwotnym przepisem jest trochę komentarzy, że nie wyszło i że zakalec. Mi nigdy się to nie zdarzyło. 
Teraz, piekąc je, nie wiem, który raz z rzędu, przyglądałam się każdemu etapowi ze zdwojoną czujnością i moje wnioski są następujące. 

Zakalec może być spowodowany:
 - nieprawidłową temperatura pieczenia (są różne piekarniki - ja piekę w elektrycznym, z opcją grzałka góra-dół, nie używam termoobiegu, ciasto wstawiam do dobrze nagrzanego piekarnika (to bardzo ważne, żeby był dobrze rozgrzany!) - 180 stopni i piekę 45-50 minut), 
 - rodzaj jogurtu - przyglądajcie się składowi jogurtów. Czasami jest w nich tyle chemii, że może ona powodować dziwne reakcje. Wybierajcie te bez dodatków. W składzie ma być mleko (może być pasteryzowane), może być mleko w proszku i żywe kultury bakterii. 
 - zbyt długim miksowaniem ciasta - dokładnie ubijamy jajka z cukrem, a pozostałe składniki mieszamy tylko do ich połączenia - ciasto jest dość gęste. 

Nie zauważyłam, żeby na sukces wypieku tego ciasta miały wpływ inne czynniki - czasem daję składniki prosto z lodówki, czasem w temp. pokojowej. 




Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku (lekko kopiaste)
  • szklanka jagód (świeże lub mrożone)

Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę (ucierać do momentu aż masa będzie miała jasny kolor i nabierze wyraźnej puszystości). Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu jogurt (krótko, do połączenia składników). Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć owoce. Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest prawidłowo upieczone (patyczek powinien być suchy). 




13 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, lubię ciasta jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię jogurtowe ciasta z owocami. Twoje prezentuje się bardzo smacznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu uwielbiamy takie ciasta jourtowe i mamy swoja ukochaną wersję .... oj chyba na weekend do przyjaciół jogurtowca upiekę, bo nie powiem jakiej mi narobiłaś ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, sprawdziłam przepis i polecam, mimo beznadziejnego piecyka na stancji ciasto, a dokładnie babeczki bo zrobiłam muffiny nie zwykłe ciasto bardzo fajnie wyrosło. Dzięki za przepis i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina - cieszę się, że wyszło :) I jak widać wcale nie jest takie kapryśne :)

      Usuń
  5. Robiłem, wyrosło ekstra i jak wyjąłem i postawiłem na zimnym parapecie, to upadło i wyszedł zakalec. Przy następnej próbie zostawiłem w piecu do wystygnięcia i wyszło super.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że się udało. Ja zawsze wyciągam z piekarnika, ale faktycznie szok termiczny mógł mu zaszkodzić.

      Usuń
  6. Ja również przetestowałam i wyszło bardzo dobre. Koledzy z pracy mojego męża zajadali się nim ��. Więc przetestowałam je ja z mężem, nasi sąsiedzi i koledzy z pracy-wszystkim smakowało ��.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tyle pozytywnych opinii. Dziękuję za informację! :)

      Usuń
  7. Ja bym jeszcze zrobiła próbę :-) czy można podać nazwy jogurtu i oleju z którymi ciasto zawsze Pani wychodzi? Proszek nie pamiętam czy był już otwarty, ale zwrócę na to uwagę by był świeży.

    OdpowiedzUsuń
  8. Olej Kujawski z reguły a jogurty różne. Najczesciej Zott.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jagody rozmrozić czy mrożone położyć na ciasto?

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.