17:01

Owoce zapiekane na cieście francuskim

Jeden z najszybszych deserów jakie znam. 
Jednocześnie pyszny i atrakcyjny wizualnie. 
Tylko z dwóch składników. 
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
Zapiekać można również inne owoce, np. banana. 

Składniki (porcja na 2 osoby):

  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • ciasto francuskie
Owoce umyć. Przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i naciąć przy pomocy ostrego nożyka (tak jak na zdjęciu. Połówki owoców ułożyć na cieście francuskim i wyciąć dookoła, można również wyciąć ogonek i listek. 
Piec w temperaturze 200 stopni, około 12 minut. 

Skrawki ciasta francuskiego można posmarować dżemem i również zapiec (uzyskujemy w ten sposób gratisowe ciasteczka :))

Przepis dodaję do akcji:


Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego (klik).

10 komentarzy:

  1. wygląda baaaaardzo efektownie :)
    świetny pomysł!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja sie pisze na banana!
    O, i na gruszke!
    Hm, brzoskwinia by byla dobra...
    Oj...
    :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł ! :) Wyglądają pysznie. Pozdrowienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja, deser wygląda jak malowany
    :). Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze!
    Pyszny pomysł Aniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu przepiękne:) .... poproszę jabłuszko:)

    OdpowiedzUsuń