wtorek, 17 września 2013

Zupa z kukurydzy


Kukurydzę uwielbiam. W każdej formie. 
Jeżeli też lubicie, zwłaszcza świeżą lub z puszki, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was.
Jest to danie z kategorii słodkich, ale odpowiednie przyprawienie zupy sprawi, że nie będzie to wyłącznie słodycz kukurydzy. 
Przepis podaję na wersję najprostszą i podstawową, ale dodatkowo przyprawić możecie ją np. szczyptą chilli lub curry, albo też wymieszać z serkiem topionym. 

Składniki (porcja na ok. 6 osób):

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • sól, pieprz czarny
  • parmezan 




Kukurydzę obrać, opłukać i kolby przekroić na dwie połowy (w poprzek). Połówkę kolby ustawić pionowo i przy pomocy dużego, ostrego noża okroić z niej ziarna (nie za głęboko żeby nie wyciąć twardych części kolby). 
W ten sposób okroić wszystkie kolby. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na maśle (w garnku, w którym będzie się gotowała zupa). Dodać ziarna kukurydzy i jeszcze chwilę razem dusić. Całość zalać wodą (tyle żeby zakryła wszystkie składniki). Gotować około 30 minut. 
Zdjąć z ognia i dokładnie, długo zmiksować przy pomocy blendera (zmielenie na zupełną papkę jest niemożliwe należy więc zupę na koniec przetrzeć przez sito). Doprawić solą i pieprzem (dodatkowo można dodać inne przyprawy lub wymieszać z serkiem topionym). 
Ja podałam zupę w wersji podstawowej, posypanej przed podaniem startym parmezanem. 
Tę zupę można też przygotować z kukurydzy konserwowej (z 2 puszek).  

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam kremy,nie wiem jak mój luby,ale muszę taką wersje ugotować bo ostatnio za mną chodziła i wizualnie bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pucinka21 - to mam nadzieję, że będzie Wam smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupy z kukurydzy jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam :)
    u mnie jutro gotowana z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Leżą mi w lodówce dwie kolby. Dokupię i wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczek - możesz też zrobić po prostu z połowy porcji:) Zależy na ile osób gotujesz:)

      Usuń
  5. Nie jadłam jeszcze zupy z kukurydzy. Wygląda ciekawie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.