piątek, 27 września 2013

Ciasto z makiem i jabłkami (na białkach)

Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ciasto z makiem i jabłkami. Jeżeli macie nadmiar białek (np. po wypiekach ciast kruchych, również białka zamrożone) to ciasto jest idealnym rozwiązaniem na ich wykorzystanie. 
W cieście zdecydowanie dominuje smak maku (ziarenka fajnie chrupią), natomiast jabłko nadaje w nim bardziej wilgotności. 
Przepis znalazłam na blogu Mirabelki

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
  • 1 szklanka białek (u mnie 7 mrożonych)
  • 2/3 szklanki suchego maku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
  • 125 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko (u mnie słodkie)







Białka (rozmrożone lub świeże) ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, aż do całkowitego ubicia na lśniącą pianę.
Przy użyciu łyżki wymieszać z roztopionym masłem oraz mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wymieszać z jabłkiem (obranym i startym na tarce o dużych oczkach). Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć samo dno) i piec w temp 180 stopni ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).

12 komentarzy:

  1. Moja mama robi na święta bardzo podobne ciasto. Jest przepyszne! :) Kojarzy mi się wybitnie z zimą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię coś podobnego, bardzo smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie rozmrozilam bialka :) Zaraz pieke!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977- ciekawa jestem czy dzieciom będzie smakowało:)

      Usuń
    2. Upiekłam! Wyszło pysznie :) dla odmiany w keksówce, a że lubię ciasta przekładane to przecięłam na dwa blaty i przełożyłam kremem grysikowym i dżemem korzennym z dyni :) Do kawki wypas i ten mak tak chrupie :)) Kolejny twój przepis sprawdzony :) Patrycja

      Usuń
    3. Patrycja - Twoja wersja brzmi niesamowicie! Bardzo mi miło, że przetestowałaś kolejny przepis:)

      Usuń
  4. Koniecznie do wypróbowania, zwłaszcza, że w zamrażalniku mam pełno białek:) buziaki i dziekuję za fajny pomysł na utylizację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiej średnicy tortownica jest potrzebna? somagda

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.