niedziela, 8 września 2013

Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Kolejne ciasto z cyklu: sezon na śliwki. Owoce tym razem ułożyłam na jasnym cieście ucieranym i zalałam lżejszym ciastem czekoladowym. Użyłam czekolady mlecznej, ale następnym razem zdecydowanie dodam gorzką, żeby było jeszcze bardziej czekoladowe.
A śliwki i czekolada to jak wiadomo bardzo zgrany duet.

Składniki (tortownica 26 cm):

Ciasto jasne:
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
  • 200 g czekolady 
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mąki (tortowa)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
plus 10-12 dużych śliwek

Czekoladę oraz 100 g masła roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić (będzie potrzebne do ciasta ciemnego).
Przygotować ciasto jasne: 100 g masła utrzeć z 1/3 szklanki cukru na jasną masę (długo). Kolejno dodać cztery jajka. Przy pomocy łyżki lub na małych obrotach miksera wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki. 
Na cieście ułożyć połówki śliwek (rozcięciem do góry). 
Przygotować ciasto ciemne: białka jajek ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i ostudzoną masę czekoladową. Na koniec wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na śliwki. 
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.

10 komentarzy:

  1. Rewelacyjne!:) Bardzo mi sie Twoj przepis podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne, warstwowe. Śliwki z czekoladą - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i ładne , takie łaciate. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł z tym dwukolorowym ucierańcem, też kiedyś podobny zrobiłam z owocami:) pamietam, że był pyszny:) zasyłam buziaka

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto upieczone i zjedzone. Użyłam czekolad gorzkich 70 i 90 % kakao. Naprawdę smaczne ciasto. Ciekawa jestem jakby było z białą czekoladą, może następnym razem wypróbuję. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - białej czekolady chyba bym jednak nie polecała, a jeśli już to koniecznie zmniejsz ilość cukru:)

      Usuń
    2. Ciekawa uwaga, to jednak zrezygnuje z białej czekolady.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.