środa, 18 września 2013

Królik w śmietanie


Królik od czasu do czasu pojawia się  na naszym stole. Mięso jest delikatne i bogate w białko, w 90% przyswajalne przez nasz organizm (dla porównania wołowina 62%). Zawiera niektóre składniki mineralne, witaminy (głównie z grupy B) i ma niską zawartość cholesterolu.
Warto więc królika jeść, nie tylko ze względu na walory smakowe. 
Mięso królicze możemy podawać jako jedno z pierwszych mięs w diecie niemowląt. 
W tym daniu królik za sprawą sosu nie wysusza się i pozostaje idealnie soczysty. 

Składniki:

  • tuszka królicza
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 400 ml śmietany 12%-16%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy
  • rozmaryn
  • 50 g masła + 2 łyżki
Królika pokroić na części i posolić. Odstawić na 2-3 godziny. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim królika na złoto. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Na tej samej patelni (pozostawiamy tłuszcz ze smażenia i dodajemy 2 łyżki masła) poddusić cebulę i pieczarki (pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka). Przyprawić je solą, pieprzem i rozmarynem (dałam łyżeczkę rozmarynu roztartego w moździerzu). Kiedy cebula z pieczarkami będą już gotowe zdjąć z ognia i wymieszać je ze śmietaną i musztardą. Całość wylać na pieczonego królika i zapiekać jeszcze ok. 25-30 minut (można przykryć z wierzchu, żeby się za bardzo nie przypiekło). 




20 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis ;) Ja z tuszką królika spotykam się rzadko, więc jeszcze rzadziej ją jemy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka - oczywiście nie musi być cała tuszka:) Można zmniejszyć proporcje:)

      Usuń
  2. uwielbiamy :)
    przepis fajny :)
    nie wiem czy uda mi się przekonac mężusia do nowego przepisu na królika ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tynka - to trzymam kciuki za namówienie:)

      Usuń
  3. Ciekawie musiał smakować ;) Nie pamiętam, czy jadłam już królika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina - warto spróbować, podana przeze mnie porcja jest na dużą rodzinę. Możesz zacząć od kupna kawałka na próbę.

      Usuń
  4. Mój mąż zjadłby takiego królika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - to pewnie się ucieszy jak mu go przygotujesz:)

      Usuń
  5. z miłą chęcią bym wypróbowała królika, jeśli jadłam to zupełnie nie pamiętam jego smaku, a słyszałam że jest przepyszny.
    Pozdrawiam
    Monika Fiszer

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - wiadomo, ze na słowo trudno uwierzyć, ale mięsko królika jest naprawdę smaczne:)

      Usuń
  6. Za królikiem nie przepadam, mając uraz z dzieciństwa ;). Ale patrzę na składniki Twojego dania i zapowiada się smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - ciekawe dlaczego masz uraz. Często go jadałaś?

      Usuń
  7. Jany przepis, myślę że w wkrótce zrobię tego królika. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - tak czułam, że przepis dla Ciebie:)

      Usuń
  8. Ja akurat za królikiem niestety nie przepadam, ale mój Połówek uwielbia:) .... takie mięsa z sosem znajdują u nas uznanie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Królik już w śmietanie i "siedzi" w piekarniku, sosik pachnie bardzo ładnie i fajnie smakuje. Konsumpcja dania nastąpi jutro, trochę niefortunnie, bo piątek, ale cóż tak wypadło. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sylwia - szczerze mówiąc nigdy nie jadłam na drugi dzień, ale pewnie będzie pyszny:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Będzie królik u nas na Święta :) Zerkam na ten przepis, ale zrobię trochę inaczej - królik pieczony oddzielnie, a sos pieczarkowo-śmietanowy oddzielnie, bo nie wszyscy goście mogą jeść śmietanę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - a u nas kaczka:) życzę smacznego:)

      Usuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.