niedziela, 22 września 2013

Pierś z kaczki z jabłkami w pomarańczowym sosie


To danie jest niezwykle aromatyczne. Lekkie i mimo prostoty przyrządzenia naprawdę ekskluzywne w smaku. 
Moja rodzina, jeszcze nie skończywszy posiłku, domagała się ode mnie deklaracji powtórzenia go w najbliższym czasie. 
Lepszej reklamy nie trzeba:)

Przepis dedykuję Sylwii :)

Składniki:

  • 2 piersi z dużej kaczki
  • 3 średnie jabłka (słodko-kwaśne)
  • sok wyciśnięty z dużej pomarańczy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie cynamon
Świeże piersi z kaczki opłukać, wysuszyć, posolić  i skórkę naciąć ostrym nożem w kratkę. W przypadku mięsa mrożonego należy dać mu czas na powolne rozmrożenie i następnie postępować tak samo jak z mięsem świeżym. Piersi ułożyć na zimnej patelni skórką do dołu i podsmażyć na złoto (na średnim ogniu), a następnie podsmażyć z drugiej strony (do smażenia nie używamy żadnego innego tłuszczu, tylko wytopiony ze skórki). 
Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem i piec 20 minut w 180 stopniach. 

Na tej samej patelni (lub w innym naczyniu, ale przelewając do niego wytopiony tłuszcz) poddusić jabłka (pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki (ze skórką). Kiedy jabłka się lekko zarumienią zalać je sokiem wyciśniętym z dużej pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż sok odparuje i zgęstnieje (sosu nie doprawiałam już niczym, ponieważ przejął lekką słoność z tłuszczu, można go wzbogacić szczyptą cynamonu). 
Upieczoną pierś pokroić w plasterki i podawać z kawałkami jabłek, polaną sosem pomarańczowym. 
Bardzo dobrze skomponowała się z ziemniakami puree i sałatką z buraczków.

10 komentarzy:

  1. A ja jeszcze kaczki nie robiłam. Jakoś skutecznie wystraszył mnie informacje, że jest trudna do przygotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Ja ostatnio w końcu zrobiłam kaczkę, a dokładnie kacze udka z jabłkami i śliwkami suszonymi. Pyszne były.
    Spróbuję kiedyś z piersią:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę znakomite dane:) Chyba "rozprawię" się z tą kaczką :) Oczywiście dam znać :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze kaczki nie robilam ale chyba czas to nadrobic:) Pyszne danie Aniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może jednak dam się w końcu do te j kaczuchy przekonać:) danie wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kaczki są pyszne , dzięki za przepis na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! Ja jeszcze kaczkę przed smażeniem spryskałam octem balsamicznym a stronę bez skóry posypałam rozmarynem. Niebo w gębie!
    Dzięki za pomysł na niedzielny obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaczka lubi się z rozmarynem, a z octem balsamicznym i ja muszę spróbować. Również dziękuję za inspirację.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.