07:37

Pełnoziarniste naleśniki z domową nutellą i morelami

Znowu zabrakło nam pieczywa na śniadanie. Mam wrażenie, że rodzina spiskuje za plecami i robi to celowo:) 
Jest wtedy pretekst do przyrządzenia słodkiego śniadania w formie placuszków czy naleśników. 
W każdym razie ja nie nalegam na to żeby ktoś biegł po pieczywo i smażę naleśniki z przyjemnością:)

Składniki (na około 10 dużych naleśników):
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam "Pełne ziarno" z Lubelli)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta soli
  • domowa nutella
  • kilka dojrzałych moreli


Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować ze sobą. Patelnię smarować małą ilością oliwy lub oleju i smażyć cienkie naleśniki. Jeszcze ciepłe smarować domową nutellą, posypywać kawałkami dojrzałych moreli i składać na cztery. 

Przepis na naleśniki dołączam do akcji Morelkowo-Brzoskwiniowo.




8 komentarzy:

  1. Zdrowe naleśniki, nieco rozpustne nadzienie - zdrowy balans zachowany! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness - prawda? Grunt to równowaga w przyrodzie:)

      Usuń
  2. Szkoda, że mój mąż nie przepada za słodkimi śniadaniami. Kombinowałabym częściej z brakiem pieczywa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - może się jeszcze przekona;) Mój też woli wytrawnie, ale zawsze kończy czymś słodkim:)

      Usuń
  3. Aniu pasuje mi takie śniadanie - zdrowe i pożywne:):):)_ buzia

    OdpowiedzUsuń