poniedziałek, 22 lipca 2013

Ciasto z kaszą jaglaną i jabłkami

Widywałam to ciasto wiele razy (najczęściej upieczone w keksówce). Mimo iż lato i inych owoców pełno to wzięła mnie tak duża ochota na smak szarlotki, że nie mogłam się powstrzymać. Postanowiłam je wypróbować.
Jak je oceniam?
Po pierwsze: pozostanę przy nazwie ciasto, bo pod taką nazwą je upiekłam, ale dla mnie to po prostu bardziej zapiekanka z jabłkami.
Po drugie: ciepłe było rewelacyjne, po 2 godzinach również, ale na drugi dzień (po nocy spędzonej w lodówce) było już zbyt suche.
W każdym razie jest to ciekawy wypiek zwłaszcza dla osób na diecie bezglutenowej i w ogóle dbających o zdrowe odżywianie:) oraz dla zwolenników słodkich zapiekanek.

Składniki (tortownica 26 cm):


  • 1,5 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych) + jedno jabłko w plasterkach na wierzch ciasta
  • 300 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru (można pominąć jeżeli jabłka są bardzo słodkie)
  • 1/3 szklanki rodzynek lub np. suszonych moreli






Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z suchą kaszą (producenci zalecają jej przepłukanie wrzątkiem z powodu goryczki, ale ja nie płukałam i nie była gorzka) oraz rodzynkami i cukrem oraz cynamonem. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 








Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. 
Piec w 200 stopniach około 1,5 godziny (ciasto zalecam przykryć z wierzchu folią aluminiową lub papierem do pieczenia żeby za bardzo nie wyschło). 



8 komentarzy:

  1. ale świetne, z kaszą jaglaną! a czy można takie samo z kaszą gryczaną zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka - z niepaloną myślę, że tak:)

      Usuń
  2. ubóstwiam kaszę jaglaną, dla mnie to wspaniały przepis!!! Dziękuję za niego, i faktycznie pewnie zjadłabym na ciepło wszystko wszystko, zanim wystygnie i wyschnie, czyli nie jest źle :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie piekłam ciasta z kaszą jaglaną, ciekawa jestem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo polubiłam się ostatnio z kaszą jaglaną .... ciekawy przepis Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Yyyy a ta kasza to sie wogole upiekla?mozna nie dawac cynamonu i bakali?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekła. Surowej byśmy raczej nie jedli:) Sok z jabłek rozmiękcza kaszę. Można pominąć bakalie i cynamon (ale chociaż trochę cynamonu bym dała)Uwaga: tak jak napisałam, dobrze jest nakryć czymś z wierzchu, żeby się kasza za bardzo nie wysuszyła, bo wtedy zrobi się twarda.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.